Projekty

Na zámku Veltrusy začnou opravy severozápadního křídla

Tento měsíc začnou opravy severozápadního křídla státního zámku Veltrusy na Mělnicku. Je to největší zakázka kulturně-ekologického vzdělávacího projektu Schola naturalis, který se v areálu zámku připravuje od roku 2008. Všechny stavební práce za 232 miliónů korun mají být hotovy do konce tohoto roku, projekt bude zahájen na jaře 2015. ČTK to řekl koordinátor projektu Alexander Kratochvíl z Národního památkového ústavu. Dokončuje se také rekonstrukce celého zámeckého areálu, který se opravuje od povodní v roce 2002.
Vzdělávací centrum Schola naturalis by kromě seminářů a výukových programů pro školy mělo sloužit také pro kulturní a sportovní akce. Práce na největší zakázce projektu začnou v příštích dnech. „Máme před podpisem smlouvy takzvané velké zakázky za 124 milionů korun. Tam je gro opravovaných objektů, celé severozápadní křídlo a pak je tam spousta dalších objektů,“ řekl ČTK Kratochvíl. Opravit se má ještě například severní stáj, hájenka nebo vybrané komunikace. Do konce roku by se mělo stihnout i rozšíření obory pro daňky nebo vysázení ovocného sadu.
Do dubna má skončit oprava zámecké oranžerie, kde se už v létě budou konat vzdělávací akce a výstavy. „Bude se tam ukládat vzácný materiál, který by nesnesl naše zimní podmínky, ale od května do září budou tyto rostliny venku a bude to využíváno k edukačním účelům,“ řekl Kratochvíl.
Celý areál státního zámku Veltrusy prochází postupnou obnovou od ničivých povodní v roce 2002, stavební práce včetně hlavní zámecké budovy by měly být dokončeny do konce tohoto roku. Opravily se už všechny střechy, podzemní část zámku, v části zámku se zavedla elektřina a topení. V těchto dnech se pracuje na dveřích, oknech a podlahách.
Loňská povodeň způsobila v areálu škody za 150 miliónů korun, podle kastelána se připravují nová protipovodňová opatření.

zpráva ČTK