Projekty

Nadchod v centru Litomyšle

Návrh řeší nahrazení dosluhující železobetonové lávky přes silnici i/35 v blízkosti historického jádra litomyšle. Nová lávka s výtahem by měla zajistit bezbariérové propojení městského úřadu a této části města s historickým centrem, zatraktivnit cestu přes rušnou komunikaci a současně nabídnout nový vyhlídkový bod na centrum města.

„Na místě lávky, která už je na konci své životnosti, navrhujeme novou lávku jako subtilní ocelovou konstrukci šířky 2,80 m s co nejnižší úrovní mostovky. Jedná se o Vierendeelův nosník s masivními pilíři z pohledového železobetonu ty mají obdobný profil jako ocelová konstrukce a jejich plné těžké vertikály kontrastují s relativně drobným členěním horizontály ocelové konstrukce,“ uvádí architekt Tomáš Koumar.

Převýšený pylon výtahu směrem k historickému centru je umístěn v ose stávajícího kamenného schodiště. Z boku nese vlastní konstrukci lávky a umožňuje vytvořit z posledních dvou polí atraktivní vyhlídkový bod. Zároveň vytváří novou dominantu – věž v průhledu Ropkovou ulicí ze Smetanova náměstí. Střední pilíř je umístěn pod lávkou vedle silnice a přechází v betonové jednoramenné schodiště ve směru pohybu pasantů, kteří jdou severním směrem místo do centra města. Na západním předpolí je lávka osazena na pilíř vyrůstající ze stávající opěrné zdi. Nižší úroveň mostovky zde umožňuje podstatně zkrátit a otočit nástupní rampu do ulice Bratří Šťastných.

Nadchod v centru LitomyšleNadchod v centru LitomyšleNadchod v centru Litomyšle

„Díky použité nosné konstrukci navrhujeme lávku jako zastřešenou, poskytující pěším a cyklistům komfort a ochranu proti nepohodě a také atraktivní průchod mezi korunami stromů ve svahu nad řekou loučnou s výhledy na město,“ dodává architekt Lukáš Ehl.

Ocelovou konstrukci Vierendeelových nosníků doplňuje jednoduchá ocelová střecha a zábradlí z nerezové ocelové sítě s kulatým madlem. Ztužující železobetonová mostovka je ponechána v přírodním odstínu, všechny ocelové prvky by měly být natřeny světle šedou barvou. Z pohledového železobetonu je také navržena nová rampa a schodiště při ulici Bratří Šťastných. Stávající masivní rampy na severní straně budou ubourány až do úrovně navazující opěrné zdi. toto místo bude ozeleněno, aby zůstal zachován parkový charakter ulice.

V současnosti má projekt pravomocné stavební povolení, autoři projektu pracují na dokumentaci pro provedení stavby. Realizace nadchodu se plánuje na rok 2022. Projekt má kladné doporučení Centrální komise Ministerstva dopravy, v těchto týdnech probíhá administrace žádosti o dotaci SFDi.

Nadchod v centru LitomyšleNadchod v centru Litomyšle

Autoři: Lukáš Ehl, Tomáš Koumar
Statické řešení: Ladislav Dvořák, Ladislav Šašek
Vizualizace: Jan Lankaš

-vis-