Projekty

Nevřeň staví Centrum Caolinum, otevře jej během léta

Nevřeň na severním Plzeňsku plánuje v létě otevřít veřejnosti Centrum Caolinum, multifunkční objekt, jehož součástí bude expozice historie unikátní těžby kaolinu v obci. Architektonicky velkoryse pojatá budova, pro kterou byly inspirací štoly v nevřeňském podzemí, už má hotové základy, do konce března by měla být pod střechou. 
 
Centrum za 15 miliónů korun se stane dominantou obce, Evropská unie na něj přispěla částkou 12,7 miliónu korun. ČTK o projektu řekla starostka Štěpánka Bejčková.
„Nevřeň byla všeobecně vždy známa tím, že jsou tu pozůstatky hlubinné těžby kaolinu. Když jsme přemýšleli, co uděláme s prostorem po vyhořelé hospodě, spojili jsme si to a zpracovali projekt,“ uvedla.
Staveniště obec předala loni v září, nyní jsou hotové základy objektu a v červnu by se měla předávat dokončená stavba. Uvnitř objektu vznikne multifunkční sál pro co nejširší využití, součástí budovy bude i expozice věnovaná kaolinu. „Chceme, aby expozice byla poutavá, zaujala úplně každého návštěvníka, který sem přijde. Vymýšlíme řadu prvků pro děti, například stolní deskovou hru Projdi podzemím a podobně. Chceme, aby si tu každý našel to své,“ řekla starostka.
Objekt podle Bejčkové zviditelní obec, která leží 14 kilometrů severně od Plzně, a to minimálně na úrovni regionu, a přiláká návštěvníky z okolí. Multifunkční sál by měl být využíván maximálně. Podle Bejčkové centrum poskytne i marketingově lepší využitelnost do budoucna, než jen kdyby si vesnice postavila běžný kulturní dům. Do budoucna by se mělo centrum stát i výchozím a koncovým bodem naučné stezky do míst bývalé těžby kaolinu a cykloturistických tras do okolí.
V obci se v minulosti objevili také kritici projektu, tvrdili, že projekt nepřinese služby, které místní potřebují, tedy zejména hospodu se sálem. „Našli jsme řešení. Měli jsme tu prodejnu, která se stavěla svépomocí před lety. Nájemce, který tam byl, využíval jen polovinu budovy. S projektantem jsme vymysleli řešení, jak tam přistavět hospůdku, ta už funguje, dodělala se v listopadu,“ uvedla starostka.
Součástí centra je hasičská zbrojnice, která navenek s centrem tvoří jednu budovu, stavebně ale jde o dva samostatné objekty.
Nevřeň, která má 250 obyvatel, hospodaří s rozpočtem kolem tří miliónů korun. Aktuálně také rekonstruuje obecní úřad, připravuje novou knihovnu.
zpráva ČTK