Projekty

Nová rozhledna ve Stěbořicích na Opavsku byla otevřena

Nová rozhledna ve Stěbořicích na Opavsku, která připomíná betonový vojenský bunkr, byla uvedena do provozu. Náklady na projekt věže vysoké 12,5 metru dosáhly tří miliónů korun. ČTK to řekl starosta obce Roman Falhar (Koalice pro Stěbořice).

Rozhledna je spojena se vzdělávací expozicí. Ta připomíná život a odkaz odbojáře Jana Kubiše či stavbu betonových pevností v československém pohraničí před 2. světovou válkou.
Projekt podle starosty vzdává hold stavitelům soustavy betonového opevnění, které vzniklo nejen na Opavsku, ale i v jiných částech Česka. Připomene i osud vojáka a výsadkáře Jana Kubiše, který se v roce 1942 zúčastnil atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Kubiš po dokončení poddůstojnické školy sloužil na Opavsku a v okolí Stěbořic hlídkoval.
Železobetonová věž nazvaná Rozhledna U Šibenice vznikla na vrchu Šibenice, což je nejvyšší bod stěbořického katastru. Z celkových tří miliónů korun bezmála 800 000 korun poskytla Evropská unie.
zpráva ČTK

Doplněno podle www.stavbaweb.cz
Autorem návrhu nové dominanty regionu je architekt Lumír Moučka. Projekt si můžete prohlédnout zde. Stavba je provedena jako monolitická betonová do bednění. Linie rozhledny připomínají výstavbu bunkru Šibenice v období před 2. světovou válkou. Projekt doplňují symbolické střílny, které prosvětlují schodiště a prostor s vnitřní expozicí.
Vrchol rozhledny: 12,7 m
Výška pozorovací podesty: 9,2 m
Celková výška: 12,5 m

Informace o otevíracé době najdete zde