Projekty

Nové vedení Prahy 1 chce úpravu projektu u Masarykova nádraží

Budoucí koalice v Praze 1 ve složení Praha 1 Sobě (P1S), My, co tady žijeme (KDU-ČSL, STAN, Iniciativa občanů) a Zelená pro jedničku bude jednat se společností Penta Investments o úpravě projektu, který společnost plánuje stavět kolem Masarykova nádraží. Novinářům to řekli zástupci budoucího vedení radnice. Penta chce na pozemcích vybudovat administrativní čtvrť s obchody a restauracemi, ale také park podle projektu studia zesnulé britské architektky Zahy Hadid.

„Napříč koalicí zastáváme postoj, že plány tak, jak jsou dneska na stole, jsou příliš předimenzované, je tam navržená příliš velká hmota budov,“ uvedl budoucí radní Prahy 1 Petr Kučera. Dodal, že lokalita je umístěna v centru pražské kotliny a s ohledem na oteplující se klima je vystavena největšímu přehřívání v letních měsících. „Rádi bychom usilovali o to, aby místo bylo vhodnějším způsobem zastavěno, vzdušnější a zelenější,“ vysvětlil Kučera.

Zástupci koalice dále uvedli, že budou chtít jednat s investorem o případných úpravách projektu, i když zatím nechtěli předjímat, s jakými požadavky do jednání vstoupí. Otázkou se jako předseda příslušné komise bude zabývat i architekt a urbanista Tomáš Vích, který zasedne v zastupitelstvu za Piráty. Koalice by chtěla do diskusí o finální podobě území zapojit i obyvatele. Investor v říjnu uspořádal veřejnou konzultaci, při které mohli lidé k projektu sdělit svoje názory.

Projekt Penty u Masarykova nádraží vychází z návrhu architektonického ateliéru Jakuba Ciglera, Studio Zaha Hadid Architects je koncepčním architektem. Budova podle návrhu Hadidové má fasádou připomínat koleje, které symbolicky skončí přechodem ve strukturu připomínající zlatou věž. Britská architektka iráckého původu byla první ženou, která získala nejprestižnější světové ocenění pro architekty – Pritzkerovu cenu. Zemřela v březnu roku 2016 v USA.

zpráva ČTK