Projekty

Nový polyfunkční projekt Lappi Hloubětín

Developerská společnost YIT rozšíří vznikající finskou čtvrť v pražském Hloubětíně. Na svůj dosud největší rezidenční areál Suomi Hloubětín, vznikající na ploše devíti hektarů, naváže novým polyfunkčním projektem Lappi Hloubětín. Ten vedle 260 nízkoenergetických bytů ve finském stylu zahrne také rozsáhlé komerční prostory o výměře až 3500 m². YIT jej začne stavět ve 2. polovině příštího roku.

Výstavba Lappi Hloubětín na pozemku o ploše více než 2,5 hektaru bude probíhat ve čtyřech etapách. V rámci fází Tornio, Ranua a Kemi vyrostou tři bytové domy. Čtvrtá budova s názvem Osto pak nabídne komerční prostory a služby. „Tímto počinem naplňujeme koncepci developmentu rozsáhlých městských celků a vytváříme plně soběstačnou čtvrť s veškerou občanskou vybaveností a zázemím,“ říká Vladimír Dvořák, jednatel a výkonný ředitel YIT Stavo.
Polyfunkční projekt Lappi Hloubětín naváže na vznikající městskou čtvrť Suomi Hloubětín, která se od roku 2016 v rámci deseti fází výstavby v Praze 9 rozrůstá. Na ploše původního devítihektarového brownfieldu dokončila YIT první tři etapy projektu (Espoo, Oulu a Turku) s téměř 350 novými byty a nedávno zahájila v pořadí již sedmou fázi Porvoo s šedesátkou bytů.

Suomi Hloubětín – mapa vybavenosti

Jako nová městská čtvrť bude celý projekt se svou širokou občanskou vybaveností a volnočasovým vyžitím sloužit nejen novým rezidentům, ale i širší veřejnosti. Centrálním bodem se stane náměstí s komerčními plochami pro drobné obchody a služby v parterech přilehlých domů. Součástí bude i rozsáhlý park. Architekti ze studia Loxia, kteří stojí za urbanistickým řešením celého rezidenčního komplexu, vycházeli z nejlepších tradic severské architektury a současně akcentovali i bezpečnost a maximální soukromí budoucích obyvatel. „Při návrhu urbanistického řešení areálu jsme se inspirovali klasickými městskými bloky a jejich měřítkem, proto jsme jednotlivé etapy koncipovali jako uzavřená společenství. Každý takto vytvořený blok domů má vlastní soukromé patio, kde může být dětské hřiště, pergola nebo místo pro grilování. Patio slouží i jako prostor pro setkávání sousedů a podporuje tak komunitního ducha jednotlivých bloků. Bezpečnost zde pak zajišťují uzamykatelné branky, k nimž mají přístup pouze majitelé bytů,“ uvádí architekt Milan Veselý ze studia Loxia.

Shrnutí:
Jednotlivé etapy Suomi Hloubětín jsou pojmenované po finských městech a nově vzniklé ulice ponesou jména významných finských osobností z oblasti kultury, architektury a vědy. Čtvrť vzniká v sousedství říčky Rokytky, mezi ulicemi Kolbenova, Kbelská a Poděbradská s veškerou občanskou vybaveností.
– Počet etap výstavby: 10,
– Celková rozloha: více než 9 hektarů,
– Celkový počet bytů: téměř 900,
– První etapa (Espoo): 149 bytů, kolaudace září 2017,
– Druhá a třetí etapa (Turku a Oulu): 196 bytů, kolaudace podzim 2018,
– Čtvrtá etapa (Lahti): 104 bytů, plánovaná kolaudace srpen 2019,
– Pátá etapa (Salo): 101 bytů, plánovaná kolaudace říjen 2020,
– Šestá etapa (mateřská škola): dokončení 2. polovina 2020,
– Sedmá etapa (Porvoo): 60 bytů, plánovaná kolaudace říjen 2020,
– Osmá etapa (Pori): 82 bytů, zahájení začátek roku 2019, plánovaná kolaudace leden 2021,
– Devátá etapa (Vantaa): 104 bytů, zahájení 3. čtvrtletí 2019, plánovaná kolaudace srpen 2021,
– Desátá etapa (Tampere): 68 bytů, zahájení konec roku 2019, plánovaná kolaudace srpen 2021,
– dokončení celého areálu Suomi Hloubětín včetně parku a jeho vybavení: přelom 2021/2022.

tisková zpráva, wd