Projekty

Nový výzkumný komplex liberecké univerzity bude o třetinu levnější, než byl odhad

Nový výzkumný, vývojový a výukový komplex Technické univerzity v Liberci bude o více než třetinu levnější, než projektanti odhadovali. Budovu postaví olomoucká firma GEMO, která zvítězila ve veřejné soutěži s cenou 290 miliónů korun, původní odhad byl ještě o 170 miliónů vyšší.
O zakázku se ucházelo 13 firem, řekla ČTK mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková. Nová budova by měla studenty přivítat koncem roku 2014.
Nový komplex G je druhou největší investiční akcí v šedesátileté historii liberecké univerzity. Tou největší je sousední výzkumné centrum pro nanomateriály za zhruba 800 miliónů korun, které se dokončuje. Na stavbu budovy G získala univerzita 423 miliónů korun z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Peníze jsou podle Kočárkové určeny nejen na stavbu komplexu, ale i na jeho vnitřní vybavení.
Projekt budovy s užitnou plochou 9400 metrů čtverečních připravila Architektonická kancelář TUL, podepsáni jsou pod ním Jiří Suchomel a Jiří Janďourek. Čtyřpodlažní budova je koncipována jako nízkoenergetická a uzavře Studentské náměstí.
Staveniště bude předáno v nejbližších dnech a firma má na výstavbu 610 dní. Hotovou stavbu by měla univerzita převzít na konci dubna 2014, do konce roku se pak bude pracovat na vnitřním vybavení.
zpráva ČTK
 
Další informace najdete zde.