Projekty

O modernizaci tratě Rokycany–Plzeň se utká šest stavebních firem

O vítězi tendru na modernizaci železniční trati z Plzně do Rokycan se rozhodne mezi šesticí stavebních firem. Právě toto množství nabídek obdržel investor projektu Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). ČTK to řekl mluvčí společnosti Tomáš Drvota. SŽDC obálky s nabídkami otevře dnes.
Množství nabídek je o něco nižší, než SŽDC původně předpokládala. V polovině června odhadoval náměstek generálního ředitele pro modernizaci Petr Šlegr, že by se nabídek mělo sejít osm až deset. Vysoké množství nabídek podle SŽDC mělo vyvrátit námitku jednoho ze zájemců – stavební společnosti OHL ŽS –, že jsou kvalifikační kritéria správy železnic příliš přísná.
Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) označuje tuto zakázku jako zakázku desetiletí. Hodnotu stavby zhruba 21 kilometrů dlouhého úseku odhadla na 7,5 miliardy korun. Stavba navazuje na úsek ze Zbirohu do Rokycan, který má být dokončený letos v říjnu a je součástí III. tranzitního koridoru mezi Prahou a Chebem. Kromě těchto úseků zbývá k plnému dokončení trati ještě modernizovat úsek z Prahy do Černošic a dokončit průjezd Plzní, na němž se pracuje od března.
Po celé modernizované trati rychlostí budou moci vlaky jezdit rychlostí až 130 kilometrů za hodinu, vlaky s naklápěcími skříněmi ještě o 30 kilometrů za hodinu více. Spojení Praha–Plzeň se po dokončení zkrátí ze 104 na 70 minut. Celkové náklady na modernizaci více než dvousetkilometrové trati Praha–Plzeň se pohybují nad 30 miliardami korun. Většinu nákladů má pokrýt EU z Operačního programu doprava.
zpráva ČTK