Projekty

Občanské sdružení připravuje záchranu zničeného zámku v Lipové

Občanské sdružení Via Tempora Nova připravuje obnovu zchátralého zámku v Lipové na Děčínsku. Záchrana zdevastovaného areálu, který je na seznamu nejohroženějších památek v Ústeckém kraji, přijde podle odhadů na 320 miliónů korun.

Možná to bude stát méně, možná ale více, je těžké to odhadnout, ten objekt je skutečně velmi zdevastovaný, řekl ČTK Jan Rapin z občanského sdružení.
Zámek v Lipové je ukázkou umírněné vrcholně barokní architektury. V letech 1737 až 1741 ho nechal na břehu desetihektarového rybníka postavit Vilém Leopold Salm-Reifferscheidt, jako rodové sídlo. Autorem návrhu byl italský malíř a architekt Girolamo Costa. Zámek je postaven jako trojkřídlová dvoupatrová budova, zakončená jednoduchou valbovou střechou s vikýři. „Narozdíl od mnoha historických zámků nebyl přestavován a zachoval se v neporušené barokní podobě, je však velmi zdevastovaný. Ze dvou třetin je bez střechy, propadají se klenby a narušená je jeho statika," popsal stav Rapin.
Devastace památky je přitom podle Rapina záležitostí posledních zhruba 15 let. Ještě do 90. let byl totiž zámek udržovaný. „Pak byl však v rámci restitucí vrácen původním majitelům, postupně chátral a stal se obětí zlodějů, kteří vyřezali trámy a na několika místech ho i podpálili,“ řekl Rapin. Před šesti lety koupila zchátralou stavbu holandská společnost, která měla jediný zájem – budovu strhnout a postavit tam wellnesshotel. „Naštěstí přišla krize a ze záměru sešlo,“ poznamenal. Před rokem pak ruiny odkoupilo občanské sdružení.
Via Tempora Nova připravila projekt záchrany památky, který počítá s kompletní rekonstrukcí barokní stavby i francouzského parku. "Máme zažádáno o dotace a pracuje se na obnově parku," popsal současný stav Rapin. Občanské sdružení chce zámek vrátit do původní podoby, jakou měl v první polovině 18. století. „Chtěli bychom ho otevřít veřejnosti, měl by sloužit jako klasický státní zámek s prohlídkovými okruhy, s depozitáři a službami pro veřejnost,“ řekl. Součástí má být i evropské vzdělávací centrum, protože zámek leží u česko-německé hranice.
Občanské sdružení zatím do obnovy zámku investovalo kolem půl miliónu korun. Částečnou obnovou prošla zahrada. „Vykáceli jsme náletové dřeviny a přitom jsme objevili i barokní kašnu,“ popsal obnovu Rapin. Dělníci už loni vyčistili zámecký rybník a opravili hráz. Na obnově parku spolupracuje se sdružením přední český botanik, bývalý ředitel pražské botanické zahrady Václav Větvička. Revitalizaci parku financuje sdružení z úvěru, rekonstrukce památky bude ale záviset na získání dotace.
zpráva ČTK
 
Více informací o sdružení Via Tempora Nova najdete na jeho webu www.viatemporanova.cz.