Projekty

Obchvat Lubence bude stavět Swietelsky – Strabag za 1,027 miliardy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo dodavatele stavby obchvatu Lubence. Bude jím sdružení firem Swietelsky – Strabag s nabídkovou cenou 1,027 miliardy korun bez DPH. Nabídka sice nebyla nejnižší, ale levnější uchazeč byl ze soutěže vyřazen, řekl ČTK ředitel karlovarské pobočky ŘSD Lukáš Hnízdil.

„Firmě jsme odeslali výzvu k součinnosti a má 15 dnů na doložení posledních dokumentů. Nejpozději poté se bude moci podepsat smlouva,“ řekl ČTK Hnízdil. ŘSD má vše připraveno, takže stavba úseku, dlouhého 4,86 kilometru, by měla začít v průběhu února.

Nejnižší cenu v soutěži nabídlo sdružení firem pod vedení společnosti Hochtief. Podle Hnízdila ale firma nacenila některé položky mimořádně nízko a na dotazování ze strany zadavatele vysvětlila, že nacenila variantní řešení.

Stavba obchvatu Lubence je poslední ze tří staveb na budoucí dálnici D6 z Prahy do Karlových Varů a Chebu, kterou měla ŘSD připravenou k realizaci. Společně s úseky Nové Strašecí–Řevničov a obchvatem Řevničova stavby nemusely díky výjimce vyjednané s Evropskou unií znovu absolvovat proces posuzování vlivu na životní prostředí. Oba už zahájené úseky vyjdou na 1,8 miliardy korun a dohromady budou asi deset kilometrů dlouhé.

Dálnice D6 v současné době vede z Prahy do Nového Strašecího a kromě čtyřkilometrového úseku u Bošova pokračuje až z Karlových Varů do Chebu. Pro Karlovarský kraj je přitom vysoce důležitá pro další rozvoj tohto strukturálně postiženého regionu. Kvůli tomu, že dálnice v Karlovarském kraji není napojena na českou ani německou dálniční síť ministerstvo dopravy od letošního roku vyřadilo úsek Karlovy Vary–Cheb ze seznamu úseků, po kterých je možné jezdit jen s dálniční známkou.

Mapa obchvatu Lubence

zpráva ČTK