Projekty

Obecní dvůr na Starém Městě se dočká revitalizace

Obecní dvůr v malebné lokalitě nedaleko Haštalského náměstí na pražském Starém Městě se po letech konečně dočká rekonstrukce a celkové revitalizace. Komplex historických budov o celkové užitné ploše více než 2000 m², jenž byl až do roku 2008 ve vlastnictví hlavního města Prahy a poté několika soukromých společností, postupně chátral, až jej letos v červenci od posledního majitele koupila společnost Around Inside.
Ta hodlá komplex citlivě zrekonstruovat pro účely luxusního rodinného bydlení a vrátit tak život do této lokality s geniem loci, které se podle populárních Rychlých šípů Jaroslava Foglara říká „pražská Stínadla“. Na projektu se bude podílet jeden z nejvýznamnějších současných světových architektů Ricardo Bofill společně s českými architekty TaK. Generálním projektantem bude česká společnost AED project.
Obecní dvůr se nachází v části Starého Města Na Františku a lemují ho ulice Kozí, U Milosrdných a U Obecního dvora. Komplikované vlastnické vztahy a v posledních letech také ekonomická krize způsobily, že nyní jsou již exteriéry i interiéry budov v havarijním stavu. Historie souboru tří barokních a jedné klasicistní budovy se začala psát v 15., potažmo 18. století. Budovy téměř zázrakem unikly demolici, která v Praze probíhala v rámci tzv. pražské asanace v 19. a 20. století s cílem radikálně přestavět a zmodernizovat centrum města. Po celou dobu existence budov bylo jejich využití primárně provozního rázu. Byly zde například stáje pro obecní koně, zázemí hasičů, technické služby nebo zázemí pro sanitní vozy nedaleké nemocnice Na Františku. V srpnu 2002 areál zasáhla povodeň a od té doby jsou budovy prázdné.
Předběžný časový harmonogram realizace projektu předpokládá získání stavebního povolení v listopadu příštího roku. Revitalizace a rekonstrukce by měla být dokončena zhruba za tři roky.
tisková zpráva