Projekty

Objekty Savarinu se budou rekonstruovat podle návrhu světoznámého Thomase Heatherwicka

Developerská skupina Crestyl chystá velkou rekonstrukci objektů Savarin v centru Prahy nedaleko Václavského náměstí. Novou podobu Savarinu, který se skládá ze čtyř na sebe navazujících, a přitom vzájemně propojených samostatných částí, navrhli Thomas Heatherwick, velmi uznávaná osobnost současné světové architektury a designu, a jeho studio. Projekt za 10 miliard korun zahrnuje rekonstrukci stávajících historických budov a vznik úplně nového veřejného prostoru se zelení, otevřeným prostranstvím ve vnitrobloku a komerčními plochami.

Projekt Savarin je umístěn přímo v sousedství pražského Václavského náměstí, které s odkazem na tradici václavských pasáží propojí s ulicemi Na Příkopě, Jindřiškou a Panskou. Savarin se skládá ze čtyř na sebe navazujících, a přitom vzájemně propojených samostatných částí, z nichž každá bude mít svůj vlastní charakter a způsob využití. Ctí tak tradiční pražské urbanistické uspořádání, kde na sebe navazují různě velké ulice, náměstí, dvory nebo parky, které pohromadě tvoří harmonický celek.

Projekt Savarin je umístěn přímo v sousedství pražského Václavského náměstí. Skládá se ze čtyř na sebe navazujících, a přitom vzájemně propojených samostatných částí, z nichž každá bude mít svůj vlastní charakter a způsob využití.

Budova orientovaná do Jindřišské ulice nabídne svůj vlastní zelený vnitroblok a několik restaurací. V druhé části se vchodem z Panské bude tržnice Time Out Market s přibližně patnácti různými gastro službami. V bloku tří budov směřujících na Václavské náměstí bude umístěna pasáž s obchody a službami. Všechny tyto tři části povedou návštěvníky do samotného srdce projektu – nového veřejného prostoru s parkem a zrekonstruovanou budovou historické jízdárny, o které doposud veřejnost vůbec nevěděla, a paláce Savarin od Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Právě tento barokní skvost tak po velmi dlouhé době opět získá svou původní koncepci, kdy na palác s nádvořími naváže park a jízdárna.

Budou zachovány celé historické budovy orientované do ulice, nejen samotné fasády. Celý vnitroblok se otevře veřejnosti a veřejně přístupné venkovní plochy se zvětší. Vedle Františkánské zahrady tak vznikne u Václavského náměstí další prostor vhodný pro relaxaci a volný čas s nově vysázenou zelení, lavičkami, fontánami a pítky. Veřejně přístupné střešní zahrady a terasy nabídnou výhledy na panorama Prahy. Nové volně přístupné pasáže umožní snadný a volný průchod dříve nepřístupným centrem metropole. Budou napojené na stávající průchody a propojí ulice kolem celého bloku. Pasáže budou bez dveří, vše bude přístupné bezbariérově a vznikne i nový přímý bezbariérový vstup do metra Můstek.

Studio Heatherwick patří k nejúspěšnějším světovým architektonickým a designérským ateliérům současnosti. Stojí za unikátními projekty po celém světě, například za novými centrálami giganta Google v Londýně a v Kalifornii (ve spolupráci s BIG), organicky pojatým studijním centrem v Singapuru, novým futuristickým parkem Pier 55 a unikátním veřejným prostorem Vessel v New Yorku nebo ikonickým britským pavilonem na výstavě Expo 2010. Studio ale proslavil i návrh ohniště pro olympiádu v Londýně v roce 2012 nebo nový design londýnských doubledeckerů. Navíc je často oceňováno za revitalizaci opuštěných prostor – přeměna starého sila v Kapském Městě na muzeum současného afrického umění Zeitz MOCAA byla loni oceněna jako světová stavba roku a mezi letošními finalisty je londýnský projekt Coal Drops Yard, díky kterému se nevyužívané uhelné sklady proměnily na veřejný multifunkční prostor. Tato přestavba již byla před pár měsíci oceněna prestižní britskou RIBA National Award.

Projekt oživí stávající historické budovy a zároveň přinese novou architekturu do vnitrobloku kolem jízdárny...Srdce projektu – zrekonstruovaná budova historické jízdárny. Současná úroveň podlahy je 3. podlaží nahoře.V bloku tří budov směřujících na Václavské náměstí bude umístěna pasáž s obchody a službami

„Je úžasné oznámit první projekt mého studia v Praze. Jsem nadšený, že mám příležitost pracovat v tak obdivuhodném městě a věřím, že designové nápady našeho studia vytvoří jedinečné místo a stanou se inspirujícím doplňkem historického centra Prahy,“ říká Thomas Heatherwick. Podle něj tento projekt oživí stávající historické budovy a zároveň přinese novou architekturu do vnitrobloku kolem jízdárny. Cílem je oživit propojení skrz toto místo jak na úrovni ulice, tak střešní krajiny a vytvořit tak nový významný veřejný prostor v srdci Prahy. Design byl inspirován kontextem a bohatým historickým dědictvím města – od velkolepých barokních paláců přes obyčejné domy s pavlačemi a dvorky.

Nyní je vše ve finální fázi příprav. Se zahájením první části stavby – rekonstrukcí barokního paláce Savarin – se počítá ještě v tomto roce. Celá rekonstrukce by pak měla skončit v roce 2022.

tisková zpráva, wd