Projekty

Obyvatelé Božího Daru založili spolek za zachování Ryžovny

Někteří obyvatelé Božího Daru založili krušnohorský spolek Ryžovna; zakladatelé spolku nesouhlasí s plánovanou výstavbou až 80 domů v této oblasti. Podle nich by výrazně narušily krajinu Ryžovny, která spadá do katastrálního území města Boží Dar. Zástupci iniciativy chtějí o věci jednat s vedením města, které projekt prosazuje, informovala ČTK jménem spolku Lucie Nemešová z komunikační agentury Storyhunters.

Starosta Božího Daru Jan Horník (STAN) ČTK řekl, že se zástupci spolku se setká a uvedené body společně projednají, tak jako jednali dříve například na veřejné schůzi města. Již dříve uvedl, že město vydá regulační plán, který stanoví pravidla pro výstavbu na Ryžovně. „Pozemky patří městu Boží Dar. Prodávat je budeme formou smlouvy a smlouvě budoucí, takže všichni budou muset dodržet regulativa, která budou ve smlouvách. Například tam nebudou žádné hotely, penziony, žádná apartmánová bydlení. Bude to pouze na trvalé bydlení. Bude to navíc s velkým pozemkem kolem 2000 až 3000 metrů, ale ty se nebudou prodávat, ale dávat do nájmu,“ uvedl Horník.

Kritici se záměrem města nesouhlasí. „Výstavba v tomto měřítku naruší krajinný ráz a ohrozí vzácné druhy rostlin a živočichů, které se dnes v místě vyskytují, ale už samotný průběh stavebních prací nenávratně poškodí místní přírodu. Také se díky tomu zvýší už tak narůstající dopravní zátěž v zimě téměř nedostupného místa,“ řekl člen výboru spolku Jan Brunclík. Podle dalšího člena výboru Rudolfa Chlada je záměr v rozporu s nařízením vlády o zadržování vody v krajině a také s pravidly ochrany přírody.

Spolek rovněž uvedl, že plán zastavět Ryžovnu je z konce 90. let a záměr neodpovídá současným reáliím. Kritici také míní, že Boží dar nemůže zaručit, aby byly domy využívány k trvalému bydlení, jak je uvedeno v projektu. Mezi podporovateli spolku jsou kromě místních obyvatel také turisté z ČR i Německa, dále odborníci z řad zoologů a botaniků, ochránci přírody, historici i památkáři.

Bývalá krušnohorská osada Ryžovna po druhé světové válce téměř zanikla. V současné době tam stojí jen devět domů z původních asi 70. V roce 2014 byla Ryžovna vyhlášena krajinnou památkovou zónou. V letošním roce se jako součást hornické oblasti zapsala také na seznam světového dědictví UNESCO. Právě na možný střet projektu s ochranou památek UNESCO upozornil nedávno Národní památkový ústav (NPÚ). Proto Boží Dar nyní zpracovává novou studii zástavby v katastru Ryžovna.

zpráva ČTK