Projekty

Od pátku bude kvůli opravě omezen provoz na Svinovských mostech v Ostravě

Část ostravských Svinovských mostů se kvůli chystané opravě tento pátek od 20 h uzavře. ČTK o tom  informovala mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.
Řidiči se tak musí připravit na značné dopravní komplikace, protože po uzavření mostů se výrazně prodlouží průjezd Ostravou, a to až o půl hodiny. Oprava mostů souvisí s rekonstrukcí prostoru před nádražím a budováním nového dopravního terminálu.
„Ze strany zhotovitele stavby je vše připraveno. Spuštění rekonstrukce nestojí v cestě ani počasí, ani jiné obtíže. Dopravní značení v podobě značek a čar na vozovkách je již v provozu a řidiči si na něj mohou zvykat ještě před avizovanou uzávěrou," řekl náměstek primátora Aleš Boháč (ČSSD).
Dodal, že po samotném uzavření mostů se v ulicích může objevit až dvojnásobek aut než doposud. Svinovské mosty jsou součástí Opavské ulice, která je nejvytíženější komunikací v kraji a hlavní spojnicí mezi centrem Ostravy a Porubou. Denně tímto úsekem projede až 45 000 automobilů. Ulicí navíc jezdí tramvaje a významná část spojů MHD. V řádech minut by se mělo prodloužit právě i cestování spoji městské hromadné dopravy. Dopravní podnik kvůli uzavření mostů zprovozní také novou linku číslo 42, která by měla usnadnit především cestování v městské části Poruba.
„Kvůli bezpečnosti a plynulosti dopravy jsme po zhotoviteli žádali dopravní značení pro objízdné trasy, které zahrnuje víc než 4000 značek a značení na vozovkách. Dnes nás přesvědčil o tom, že jsou všechny připraveny včetně záložních variant," doplnil Boháč.
Město počítá s tím, že mosty se budou opravovat postupně. Nejprve se začne s rekonstrukcí ve směru z Poruby do centra, opravovat se bude nejen silniční část, ale i polovina kolejí. Na protější části mostu, která bude tou dobou v provozu, budou moci v jednom pruhu projíždět vozy MHD a záchranných složek.
Všechny informace o uzávěře najdou zájemci na stránkách města www.ostrava.cz. Odkaz s informacemi o uzávěře by se měl v nejbližší době objevit také na webových stránkách okolních měst.
Kvůli uzavírce části mostů se řidiči musejí připravit na značné komplikace v dopravě. Nedotknou se pouze dvou městských obvodů u Svinovských mostů – Svinova a Poruby –, ale kvůli zhuštění a zpomalení dopravy se projeví i v dalších částech města a okolních obcích. Oprava první části Svinovských mostů, které jsou na hranici životnosti, by měla být hotova v srpnu. Na ni naváže rekonstrukce protější části. Celá stavba by měla být hotova do jara 2013.
zpráva ČTK