Projekty

Ostrava vybuduje ve Vědecko-technologickém parku další objekty

Město Ostrava pokračuje v rozšiřování Vědecko-technologického parku (VTPO), který považuje za strategický pro svůj rozvoj. V parku chce vystavět další dva objekty za 338 miliónů korun, které následně nabídne investorům. Novinářům to řekl primátor Petr Kajnar (ČSSD).
Město už vybralo dodavatele stavby, která by mohla být dokončena v roce 2014. Většinu nákladů na výstavbu nových objektů pokryjí evropské dotace. Kromě budování nových budov počítá město i s dalším rozšiřováním nyní desetihektarového parku, který se nachází v blízkosti Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Rozšíření parku je plánováno v několika etapách a na vybudování potřebné infrastruktury budou použity peníze, které se podařilo ušetřit při přípravě průmyslové zóny Mošnov. Loni město prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR požádalo vládu o převod těchto peněz na rozvoj VTPO. Vláda nakonec rozhodla, že z uspořené částky 500 miliónů korun bude na rozvoj parku převedena přibližně polovina.
„Peníze jsou určeny na infrastrukturu pro první etapu rozšíření, tedy na cesty, osvětlení, plyn a všechny inženýrské sítě,“ řekl primátor. Předpokládá, že další objekty už by v areálu měli budovat soukromí investoři, kteří je pak budou sami pronajímat firmám.
Nyní je v parku zaměstnáno zhruba 700 lidí. Po dobudování dalších dvou budov by v něm mohlo pracovat až 1500 lidí.

zpráva ČTK