Projekty

Pardubice představí projekty přednádraží na svém webu

Tento týden umístí Pardubice na svůj web čtyři varianty budoucí podoby území před vlakovým nádražím. Vizualizace představují pohled architektonických kanceláří. Projekt, který vybere nejlepší dopravní řešení, by měl být hotový příští rok. Stavební práce vyjdou město na stovky miliónů korun. ČTK to řekla hlavní architekta města Pavla Pannová.
Přednádraží má nově propojit meziměstskou a hromadnou dopravu, upravit frekventovanou komunikaci tak, aby pojala velké množství aut. Město získalo na projekt dotace ze švýcarských fondů, je ale možné že se spíš bude ucházet o evropské peníze v letech 2014 až 2020.
Podle hlavní architektky mají nové studie své plusy a minusy. Návrhy město posoudí i pomocí počítačové simulace dopravy. Některé návrhy pracují i s možností propojení nádraží se sídlištěm Dukla, odkud se lidé na vlak těžko dostávají. Navrhovanou variantou je i městská lanovka. Architekta se však domnívá, že reálný je spíš podchod. Spojení sídliště a nádraží připravuje Správa železniční dopravní cesty, která kromě podchodu zatím zvažuje i lávku.
Radnice pracuje na takzvaném projektu přednádraží od roku 2010, kdy si nechala zpracovat tři návrhy. Dva byly drahé a futuristické, třetí vykazoval řadu chyb. Ze čtyř současných návrhů patrně vznikne kompilát nejlepších řešení.
zpráva ČTK