Projekty

Park Koliště v centru Brna se otevřel po 16 měsících oprav

Park Koliště v centru Brna je po 16 měsících oprav opět otevřený a průchozí. Práce měly být hotovy podle původních plánů už v květnu, kvůli nečekanému stavu některých prostor se však rekonstrukce za 57,2 miliónu korun zpozdila.
 
Opravený je celý prstenec parku od prostranství s rudoarmějcem po prostory ze Janáčkovým divadlem. Příští rok se ještě bude dodělávat plocha nad novými podzemními garážemi u divadla, řekl ČTK primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD).
Radnice nechala zrestaurovat také sochu rudoarmějce, která se na své místo vrátila už v létě. Pod pomníkem stavbaři našli prázdný podzemní prostor, se kterým se při původní projektové dokumentaci nepočítalo. Museli jej nechat prozkoumat a staticky zajistit, čímž vzrostla i cena rekonstrukce. Původně měly opravy vyjít na 53 miliónů korun.
Při opravách parku nechala radnice také vykácet staré dřeviny a vysadit nové, jsou tam nové lavičky, osvětlení, herní prvky pro děti a cesty jsou nově vydlážděné. Park na Kolišti byl jedním z posledních v centru Brna, který ještě nebyl opraven.
Nyní podle Pospíšila ještě zbývá upravit plochu nad novými podzemními garážemi u Janáčkova divadla. S penězi na stavbu rozpočet na rok 2014 počítá. „Čeká nás ještě dokončení plochy před Janáčkovým divadlem. Budou tam nové moderní vodní prvky, například takzvaná vodní opona. Myslím si, že by to mohlo být hotové na konci léta příštího roku,“ uvedl náměstek s tím, že bude záležet na rychlosti výběrových řízení.
zpráva ČTK