Projekty

Pavilon goril v ZOO Praha postaví za 209 miliónů Strabag

ZOO Praha vybrala zhotovitele pavilonu goril. Zvítězila společnost Strabag, která pavilon postaví za 209 miliónů korun bez DPH. Počítalo se přitom, že zakázka bude stát až 225 miliónů korun. Firma práce zahájí v listopadu. Informace ČTK sdělili ředitel ZOO Praha Miroslav Bobek a náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.

Původní výběrové řízení ZOO Praha zrušila právě kvůli vysoké ceně. Zúčastnilo se ho pět firem a jejich nabídky se pohybovaly od 287 miliónů do 294 miliónů korun včetně DPH. Pražský magistrát na žádost ředitele zoo následně v polovině června schválil zvýšení investice o 30 miliónů korun z plánovaných zhruba 243 miliónů korun na 272,5 miliónu korun včetně DPH. Do nové soutěže nabídky zaslaly čtyři firmy, z nichž dvě musely být vyloučeny, protože nesplňovaly předepsaná kritéria. Ze dvou zbývajících Strabag nabídl nižší cenu, uvedl Bobek.

Dosud bylo již do pavilonu goril investováno přibližně 40 miliónů korun na projektovou dokumentaci. Stavět se bude podle návrhu studia ABM architekti (více o projektu najdete zde). Pro výstavbu nového pavilonu goril se pražská zoo rozhodla kvůli hrozícím povodním a zkušenostmi s nimi z let 2002 a 2013. Současný pavilon je v nejnižší části zoologické zahrady a bude přesunut výše. V novém pavilonu by měli žít kromě goril také luskouni. Jejich darování přislíbila zoo v Tchaj-peji.

zpráva ČTK, wd