Projekty

Pelhřimovský závod Conteg získal unikátní testovací centrum

Společnost Conteg vybudovala v Pelhřimově testovací centrum pro datová centra. Odborné pracoviště s laboratoří je svým řešením jedinečné v Česku i ve střední Evropě. Firma, která produkuje rozvaděče a řešení pro datová centra, zároveň uvedla do provozu nové výrobní technologie.
Celková investice činí 105 miliónů korun a z poloviny ji zaplatí Evropská unie. Při otevření testovacího centra to ČTK řekl výkonný ředitel Vít Voláček.
Datová centra, potřebná pro ukládání elektronických dat, rychle přibývají celosvětově kvůli rozvoji informačních technologií. „Data potřebuje každý, takže je to jeden z nejdynamičtějších oborů,“ podotkl Voláček.
Datová centra jsou ale velkými spotřebiteli elektřiny. „Třeba teď se stalo, že se nesměla uvnitř Londýna stavět žádná datová centra, aby byla energie pro olympijské hry,“ poznamenal. Conteg má podle Voláčka dva hlavní cíle. Jednak vyvinout a otestovat zařízení, která budou nejméně energeticky náročná, a pak zákazníkům dokázat, že to tak skutečně je.
Testovací centrum s rozlohou 156 metrů čtverečních je součástí multifunkční budovy, která vznikla v sousedství závodu Conteg. V nové budově je i školicí centrum a moderní robotické provozy pro výrobu rozvaděčů.
Laboratoř je vybudovaná jako modelové datové centrum se zdvojenou podlahou a sníženým podhledem, což umožňuje instalaci libovolného uspořádání rozvaděčů. „My jsme v naší laboratoři schopni testovat to, co pak v reálném datovém centru může nastat,“ vysvětlil Voláček. Vývojový tým už čítá přes 20 lidí, společnost také spolupracuje s vysokými školami. Testovací centrum by mělo zaměstnat dalších několik odborníků.
Společnost Conteg se řadí mezi největší výrobce rozvaděčů a řešení pro datová centra v Evropě. Zaměstnává skoro 250 lidí. „Jsme ryze česká firma založená v roce 1998,“ doplnil Voláček. Své výrobky Conteg prodává v 50 zemích. Za letošní rok očekává obrat přes půl miliardy korun.
zpráva ČTK