Projekty

Plzeň letos opraví Wilsonův most

Plzeň chce v létě zahájit opravy kamenného Wilsonova mostu na Americké třídě. Technická památka, které je letos právě sto let, je ve špatném stavu. Stále patří k nejvýznamnějším dopravním uzlům, jezdí přes něj městské trolejbusy a autobusy i ostatní doprava. 

Magistrát nyní vypíše veřejnou zakázku na opravu mostu, její hodnota by měla být bez DPH 74 miliónů korun, řekla ČTK mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová.
Most přes řeku Radbuzu se bude rekonstruovat až po klenby, očistí se zdi, zábradlí a veškeré kamenné zdivo. Restaurovat se mají i mýtné domky a historické osvětlení. Změní se šířkové uspořádání vozovky na mostě, chodníků a křižovatek na obou stranách mostu, úpravami projdou také inženýrské sítě. Musí se například rekonstruovat kabelový kolektor.
Wilsonův most na Americké třídě, široký 15 a dlouhý 60 metrů, spojuje Anglické a Denisovo nábřeží. Kamenný most se dvěma oblouky, mýtnými domky a s vyhlídkami nad středním pilířem byl otevřen v roce 1913 a původně nesl jméno císaře Františka Josefa I. Filmové záběry ze slavnostního otevření mostu následníkem trůnu Františkem Ferdinandem d'Este jsou zřejmě nejstaršími dochovanými filmovými dokumenty zachycujícími Plzeň, uvádí se v turistickém průvodci Naučnou stezkou údolím Radbuzy. Most za sto let několikrát změnil jméno – po první světové válce byl přejmenován na Wilsonův most, poté na most Karla IV., na most Vítězství a později na Stalinův most. Toto pojmenování se později nepoužívalo, k názvu Wilsonův most se stavba vrátila po roce 1989.
zpráva ČTK