Projekty

Plzeň má nové místo pro současné umění, vzniká v bývalé papírně

V Plzni vzniká nový prostor pro současné umění. Skupina lidí začíná postupně zpřístupňovat část industriálního objektu bývalé papírny v Zahradní ulici u řeky na Slovanech, plochu asi 1000 metrů čtverečních v prvním patře objektu využije pro projekty současného tance, hudby i výtvarného umění. Součástí by měly být i stálé instalace.

Nové centrum se jmenuje Pap-rna, řekl ČTK Jaroslav Bláha, jeden z iniciátorů projektu.
„Jsme sdružení asi 13 nadšenců, tanečníků, umělců, pracujících a máme společný zájem. Chceme umožnit lidem, aby se měli kde realizovat. Cítili jsme potřebu, i z vlastní umělecké branže, mít zde nějaký prostor, a tak jsme si ho udělali,“ uvedl.
Podle něj v bývalé papírně nyní vzniká to, co je ve světě už dávno běžné, tedy, že se využije opuštěný industriální prostor pro kulturu. „Staré továrny se rekultivují a využívají. My chceme prostor použít takový, jaký je a aplikovat tam hudbu, pohyb a výtvarné umění. Otevřená volná plocha se bude upravovat na míru každé akci,“ vysvětlil.
Sdružení už má k dispozici takzvané divadelní výkryty neboli velké černé plochy látky, které umožňují pracovat s prostorem, uzavřít ho. „Může se tam odehrávat divadlo s plnohodnotnými světly, hudbou, jevištěm, hledištěm,“ řekl Bláha. Projekt je podle něj zatím financován hlavně ze soukromých zdrojů lidí, kteří se v něm angažují, vazby má na grafické studio Petrohrad a sdružení Pilsen Live, podporuje ho také podnikatel, jenž v přízemí objektu provozuje motokáry.
„Ideální stav je takový, že tam budou i stálé instalace větších uměleckých děl, ať už obrazů, soch, živého umění, práce ze dřeva, plastu, čehokoliv, a to by doplnil program jako například koncerty, performance a další,“ řekl Bláha. Podle jeho slov je nyní vše v rozjezdu, v průběhu letošní sezony vznikne plán na příští rok. Už letos ale lidé mohou navštívit několik akcí. Například ve středu 30. května se v prostoru uskuteční „fashion market“ neboli bazar výrobků mladých designerů, návrhářů umění a šperků, v červnu tam budou tanečně-pohybová vystoupení jako součást festivalu Tanec Plzeň.
Podle Yvony Kreuzmannové, jež se podílela na projektu Plzně jako Evropského hlavního města kultury pro rok 2015, jde o důležitý PPP projekt, jenž je vytvořený „zdola" a nabízí další podstatný prostor pro mladé umění.
zpráva ČTK