Projekty

Plzeň má strategii oživení centra; chce zklidnit a zkrášlit ulice

Se zklidněním ulic, novou zelení i budovami a lepším využitím veřejných ploch počítá strategie oživení centra Plzně, kterou schválila městská rada. Dokument, který za dva roky zpracoval útvar koncepce a rozvoje a vycházel také z anket mezi lidmi, navrhuje opatření, jež povedou ke zatraktivnění pro obyvatele i návštěvníky, řekl novinářům primátor Martin Baxa (ODS).

„Chceme, aby se centrum co nejvíce oživilo. Pro každou ulici či lokalitu je zpracovaná kuchařka, co se v nich bude dělat," dodal. Jde o strategii rozvoje a úprav zeleně a veřejných ploch, urbanisticko-architektonickou koncepci a hlavně o zklidnění dopravy. Vyžádá si to nový systém parkování, který dnes ale ještě schválený nebyl.
Nový režim, který zvažuje zdražení parkovného i rozšíření zpoplatnění do dalších oblastí, má umožnit lepší parkování rezidentům i návštěvníkům centra na nezbytně nutnou dobu. Chce maximalizovat využití parkovacího domu Rychtářka. Organizaci dopravy v centrální oblasti čeká systémové řešení, které bude schválené letos, dodal Baxa.
„Situace obvodů jsou různé," řekl náměstek pro dopravu Miloslav Šimák (ČSSD). První městský obvod například prosazuje rozšíření placeného parkování na Roudné u centra, aby tam měli obyvatelé místo. Naopak třetí obvod, kam patří také střed města, s tím nesouhlasí.
Po zklidnění Martinské a Americké třídy vznikne už letos pěší zóna v Riegrově ulici, v dalších letech to čeká Veleslavínovu, Sedláčkovu a Perlovou. Radnice chce co nejvíce cyklostezek podél řek.
„Vše se bude odvíjet od finančních možností města," uvedl ekonomický náměstek Martin Zrzavecký (ČSSD). Pokud by se provedly všechny navržené zásahy včetně architektonických, musela by radnice vydat miliardy korun. Strategie sjednotí postupy všech úřadů, které ji do několika měsíců rozpracují. Město podle Zrzaveckého vyzve k jednání také soukromé majitele objektů, aby radnice neprovedla kroky, které by omezily podnikatele natolik, že by z centra odcházeli.
Primátor uvedl, že významným krokem, který bude součástí oživení širšího středu Plzně, je vyhlášení ideové urbanistické studie středu města, která bude základem pro nový územní plán.
Součástí strategie musí být podle Zrzaveckého také koncepce MHD, tedy jejích zachování nebo omezení. Dotace dopravnímu podniku mají totiž do roku 2020 vzrůst ze současně tři čtvrtě miliardy na miliardu korun. Město musí říct, zda na to bude mít, dodal.
zpráva ČTK