Projekty

Plzeň opraví druhou část nejfrekventovanější tramvajové trati

Plzeň letos opraví druhou ze tří částí nejfrekventovanější tramvajové trati do největšího sídliště Lochotín. Těleso na Karlovarské třídě vybudované v roce 1976 je v havarijním stavu.
Jde o letošní největší investiční akcí města, která si vyžádá 270 miliónů Kč včetně DPH, řekl ČTK ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). V průběhu příštích čtyř let by chtěla radnice dát do obnovy tramvajových tratí přes 900 miliónů Kč.
„Začátek stavby druhé etapy je naplánován na květen. Jde o úsek od ulice Na Chmelnicích po zastávku U Družby (u Hypernovy). Oprava by měla být dokončena do konce roku," uvedl Zrzavecký.
Podle technického náměstka Petra Runda (ODS) má být stavba hotová už letos na podzim. „Třetí etapa na konečnou, která má vyjít na 600 miliónů Kč včetně daně, se nezačne příští rok, není dán přesný termín," dodal. Zahrnuje hlavně obnovu konečné a transformovny.
Podle Zrzaveckého jsou plzeňské tramvajové tratě v takovém stavu, že by se na ně mělo v tomto volebním vydat celkem 926 miliónů korun. Vedení města se bude rekonstrukcím věnovat, aby na nich Drážní úřad nemohl provoz omezit nebo zastavit. „Nyní diskutujeme o prioritách, zda budeme stavět něco nového, nebo opravíme tratě staré," dodal Zrzavecký.
První tříkilometrovou část trati na Karlovarské třídě, která přišla na 176 miliónů Kč, opravilo město už v roce 2009. Stav tělesa byl podle vyjádření radnice tak špatný, že by v následujících letech hrozily kolize. Tramvajová trať číslo 4 na Lochotín je nejvíce využívaná ze všech plzeňských čtyř linek. Karlovarská třída je jedinou spojnicí sídlišť Vinice, Košutka a Lochotín se středem města.
Nové vedení města (koalice ODS a ČSSD) má letos v plánu „proinvestiční" rozpočet, když počítá s příjmy 4,5 miliardy Kč. Z investiční miliardy má jít třetina do dopravních staveb. Zásadní stavbou je západní okruh, na nějž chce vydat 250 miliónů Kč v průběhu tří let.
zpráva ČTK