Projekty

Plzeň opraví za 50 mil. Kč sportovní halu

Téměř 50 miliónů korun vydá letos Plzeň na rekonstrukci nosné konstrukce Městské sportovní haly na Slovanech z roku 1974, kde se hrají zápasy házené, basketbalu, volejbalu a pořádají koncerty i výstavy.

Jedno z největších krytých sportovišť na západě Čech se od příštího měsíce uzavře zhruba na půl roku. Dokončení plánované rekonstrukce je stanoveno na polovinu letošního září, řekl dnes ČTK technický náměstek primátora Petr Rund (ODS).
Oprava nosné konstrukce, která je v havarijním stavu, je naplánována tak, aby co nejméně kolidovala s potřebami sportovců. Budou moci nadále vyžívat venkovní sportoviště a druhou tréninkovou halu.
„Vymění se nosná konstrukce, plášť nadzemní části haly a celá střecha. Zůstane tam pouze palubovka a sedačky,“ uvedl Rund. Dále se opraví vnitřní technická zařízení, trafostanice, rozvody vytápění a elektřiny a větrání. Nová nosná konstrukce bude kombinací železobetonových prefabrikovaných sloupů a ocelových střešních vazníků, dodal.
Obnovu konstrukce připravovalo město od konce roku 2010, kdy se hala kvůli špatné statice na tři týdny uzavřela. Dřevěná kostra už nebyla schopna bezpečně přenášet zatížení předepsané platnými normami. Havarijní stav tehdy město provizorně spravilo a do druhé řady hlediště umístilo 14 ocelových sloupů, které podpírají dřevěné vazníky konstrukce. Příčinou problémů je kombinace těžko odstranitelných statických a neodstranitelných materiálových vad, vysvětil Rund.
„I když nám to přinese sportovní i ekonomické problémy, jsme rádi, že se městu podařilo finanční prostředky na rekonstrukci vyčlenit. Věřím, že ztrátu po znovuotevření hlavní haly doženeme,“ uvedl Pavel Froněk, předseda TJ Lokomotiva, provozovatele areálu.
Hala s hrací plochou 47×24 metrů je využívána také pro sálový fotbal, florbal i ultimate frisbee. Díky kvalitní zvukové aparatuře se tam konají kulturní a společenské akce. Původním majitelem haly byl stát, který ji v roce 2001 převedl na město. Plzeň už do areálu investovala 220 miliónů Kč. Vznikla tréninková hala, venkovní hřiště i horolezecká stěna.
Plzeň dává ročně do provozu svých sportovišť 55 miliónů korun. Nejvíce stojí plavecký areál na Slovanech, a to 23,2 miliónu korun. Areál ve Štruncových sadech, hlavně fotbalový stadion, 16 miliónů, o 800 000 korun ročně méně zimní stadion, hala Lokomotiva 5,2 miliónu, atletický stadion 1,8 miliónu a hokejbalová hala 1,1 miliónu korun.
zpráva ČTK