Projekty

Plzeň vypíše zakázku na vybudování kulturního centra Světovar

Město Plzeň připravuje vypsání veřejné zakázky na vybudování archivu a kulturního centra Světovar v areálu bývalého pivovaru a později kasáren v Plzni-Slovanech. Vznik nových prostor pro archiv a multifunkčního centra 4×4 Cultural Factory patří ke stěžejním bodům projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury v roce 2015.
Předpokládaná hodnota veřejné zakázky, která má být dokončena do prosince 2014, je 215 miliónů korun. Městští radní rozhodli, že předloží návrh zastupitelům ke schválení, řekla ČTK mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová.
Projekt počítá s rekonstrukcí dvou budov, které tvoří jeden celek, a s revitalizací přilehlých pozemků v areálu bývalého pivovaru Světovar. Projekt uhradí Plzeň částečně z vlastních zdrojů, částečně z dotace EU a z peněz od Evropské investiční banky.
Město nové prostory pro svůj archiv nutně potřebuje. Zatím archiv sídlí v zadním traktu radnice, jsou v něm ale špatné podmínky pro skladování dokumentů i pro práci badatelů. Městu navíc příští rok skončí licence a situaci musí řešit. Archiv spravuje přes 1330 fondů, což obnáší více než 3,5 kilometru písemností, a disponuje odbornou knihovnou s více než 80 000 tituly. Ve Světovaru dostane normám vyhovující podmínky pro skladování archiválií, větší kapacitu depozitářů a dostatečné rezervy či bezbariérový přístup do badatelny pro veřejnost.
V kulturní továrně 4×4 Cultural Factory vzniknou multifunkční prostory pro potřeby všech uměleckých žánrů. Budou zde větší i menší sály, ubytovací studia pro umělce, zkušebny a studia, kavárna či administrativní, technické, divadelní a divácké zázemí. Postupně se počítá i s dalším rozvojem areálu Světovaru.
zpráva ČTK