Projekty

Posunutí brány do plzeňské Škodovky lépe zpřístupní Techmanii

O desítky metrů hlouběji do areálu se má přesunout pátá brána plzeňské Škodovky v Borské ulici. Jeden z nejfrekventovanějších vjezdů bude přemístěn, aby se tak oddělil dosud společný vstup do firemního areálu a do muzea Techmania Science Center a do budovaného planetária.
Součástí stavby budou i úpravy na přilehlých silnicích a chodnících. O náklady se podělí město, Škodovka a Techmania, řekl ČTK primátorův náměstek Miloslav Šimák (ČSSD).
Zastupitelé schválili, že se Plzeň bude podílet na společném projektu. Z městské kasy půjdou peníze jen na úpravy na pozemcích města. „Náklady ještě není možné říci, nejsou nastaveny parametry. Je možno odhadovat, že pro město to bude představovat několik miliónů korun," uvedl Šimák.
Plány podle něj počítají s tím, že současná brána, kterou se vjíždí do areálu Škody a zároveň do Techmanie, se o 50 až 70 metrů posune. Areál Techmanie a planetária se tak více otevře veřejnosti. Náklady na práce uvnitř areálu uhradí firma a Techmania. Muzeum nyní za téměř 600 miliónů korun pracuje na výrazném rozšíření expozic a na vybudování moderního 3D planetária v památkově chráněném objektu ASAP. Expozice se oproti dnešku několikanásobně rozšíří na plochu téměř 30 000 metrů čtverečních.
Město začalo připravovat úpravy části Borské ulice v okolí páté brány a sousední Břeňkovy ulice už dříve. Počítalo se s přechodem pro chodce u zastávek MHD včetně nasvícení, s opravami chodníků a cyklistických pruhů.
Nové planetárium se má otevřít do konce příštího roku a rozšířené expozice v roce 2014. Na planetáriu se naplno pracuje. Dělníci právě připravují kopuli o průměru 11 metrů, která bude odlita z betonu. Vznikne tak sál malého planetária s kapacitou 40 návštěvníků. „Tato malá kupole bude v příštích měsících překryta velkou kupolí s kapacitou 140 návštěvníků," uvedl mluvčí Techmanie Tomáš Moravec.
zpráva ČTK
foto archiv firmy Doka