Projekty

Povodí Moravy zahájilo opravu hráze Plumlovské přehrady

Rekonstrukce hráze Plumlovské přehrady na Prostějovsku si vyžádá 136 mil. Kč a dokončena má být příští rok v září. Akci oddálily problémy při výběrovém řízení, když se odvolali neúspěšní účastníci tendru. ČTK to řekla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Podnik využil toho, že přehrada je od roku 2009 vypuštěná kvůli odtěžování sedimentů.
Rekonstrukce se týká návodního líce pod vodou a koruny hráze. Ta je ve špatném stavu. Lidé se dočkají nové silnice, osvětlení, mostu i zábradlí. Opravy hráze postavené roku 1932 zvýší její bezpečnost a Povodí Moravy nebude muset nádrž v příštích letech opětovně vypouštět.
Pokud půjde vše hladce, mohla by se nádrž v příštím roce začít napouštět. Před tím plánuje Povodí Moravy vybudovat na přítoku zařízení na srážení fosforu ve vodě, což výrazně omezí objem živin pro sinice. Tato technologie se osvědčila i na Brněnské přehradě.
Oprava plumlovské hráze patří mezi jednu z nejnáročnějších vodohospodářských akcí v ČR. Složitá bude zejména sanace podloží před návodní zdí štěrkopískovými pilíři a stavba nového mostu včetně bourání toho dosavadního. Harmonogram prací stavebníci upřesní na základě povětrnostních podmínek.
zpráva ČTK