Projekty

Povodí Vltavy chystá výstavbu bezpečnostního přelivu na Orlíku

Povodí Vltavy chystá výstavbu bezpečnostního přelivu na Orlické přehradě, který má snížit zatížení vodního díla při extrémních povodních. Před vyhlášením tendru na dodavatele státní podnik uspořádá předběžnou tržní konzultaci. Jejím účelem bude seznámit potenciální dodavatele se záměrem a získat informace pro přípravu zadávacích podmínek.

Předpokládaná hodnota zakázky je 1,45 miliardy korun bez DPH, na základě výsledků tržní konzultace se ale ještě může změnit, informoval dnes ČTK mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Bezpečnostní přeliv by měl vzniknout na pravém břehu mimo hráz, půjde o tři přelivná pole. Výstavba má být zahájena příští rok a dokončena v roce 2025. Tržní konzultace se bude konat 15. března od 10.00 přímo v areálu vodního díla Orlík. Zájemci o účast z řad potenciálních dodavatelů se mohou přihlásit do 11. března.

„V rámci konzultace budeme s potenciálními dodavateli probírat technické, logistické a personální otázky, podstatné pro plnění veřejné zakázky. Je to zejména výroba betonové směsi, zajištění kontinuální betonáže, zajištění požadovaných vlastností betonové směsi a konstrukcí, zajištění mechanizace, dostatečného počtu pracovních skupin a organizace staveniště při realizaci dočasné jímky na návodní straně hráze,“ uvedl ředitel investiční sekce státního podniku Tomáš Havlíček.

Orlická přehrada je největším vodním dílem v České republice. Stavba začala v roce 1954 a hlavní část prací pokračovala až do roku 1961. V minulosti prošla přehrada mnoha zkouškami, těmi nejnáročnějšími byly povodně v letech 2002 a 2006. Tehdy odolala zátěži, se kterou se při jejím budování vůbec nepočítalo.

zpráva ČTK