Projekty

Povodí Vltavy zahájí letos na jihu Čech další protipovodňové stavby

Povodí Vltavy letos na jihu Čech zahájí další dvě protipovodňové investiční akce. Na stoletou povodeň připraví řeku Volyňku před soutokem s Otavou a také pravý břeh Otavy ve Strakonicích, další akci zahájí koncem roku ve Veselí nad Lužnicí.
Náklady na obě činí zhruba 250 miliónů korun, hrazeny budou z programu Podpora prevence před povodněmi II ministerstva zemědělství, řekla ČTK mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.
Na protipovodňová opatření ve Strakonicích jsou už vydána územní i stavební rozhodnutí a připravuje se zadávací řízení na výběr dodavatele. Náklady stavby jsou zhruba 95 miliónů korun. V projektu se mimo jiné počítá s výstavbou protipovodňové zdi před čistírnou odpadních vod, s opěrnou zdí a mobilním hrazením v prostoru od mostu J. Palacha k Pětikolskému jezu, ochrannou zdí, opevněním a zprůchodněním přístupu podél koryta Volyňky či rozšířením profilu koryta před Ellerovým mostem.
Pro stavbu byl nejdříve zpracován digitální model k posouzení navrhovaných opatření, poté byla provedena analýza povodňových škod a rizik. Ze závěrů vychází projektová dokumentace, jež obsahuje šest stavebních opatření na řece Otavě. Na Otavě bude upraven úsek dlouhý 4,5 kilometru, na Volyňce necelý kilometr. Protipovodňová opatření respektují navíc návrh nových cyklostezek, jež povedou podél břehů.
Protipovodňová opatření ve Veselí nad Lužnicí jsou navržena podél Lužnice, Nežárky a Bechyňského potoka, a to na průtok padesátileté povodně. Na stavbu je vydáno územní rozhodnutí. Projekt pro stavební povolení bude dokončen do 31. března. Náklady stavby jsou zhruba 155 miliónů korun. Zahájena by měla být v prosinci a ukončena v roce 2013.
zpráva ČTK