Projekty

Praha 12 odmítá stavbu bytového domu Zelený Kamýk developera JRD

Vedení Prahy 12 se postavilo proti stavbě bytového domu Zelený Kamýk. Rada schválila odvolání proti vydanému územnímu rozhodnutí. ČTK o tom informoval Jaroslav Kňap z radničních novin. Společnost JRD chce na budově mateřské školy ve Smotlachově ulici postavit budovu s 13 podlažími. Městská část Praha 12 zahrnuje celá katastrální území Cholupic, Kamýku, Komořan, Modřan a Točné.

„Nahradit stávající dvoupodlažní objekt třináctipatrovým bytovým domem nelze považovat za pouhé dotváření, jedná se o rozsáhlou stavební činnost, která do stabilizovaného území nepatří,“ uvedla místostarostka pro územní rozvoj Eva Tylová. Projekt podle vedení městské části nerespektuje podmínky dané pro stabilizované území. V takto označeném místě je totiž možné stavět pouze tak, aby byl zachován stávající charakter zástavby, a není možné postavit nové rozsáhlé budovy. Podle místostarostky je plánovaná stavba předimenzovaná, zhoršila by problém s nedostatkem parkovacích míst a ustoupit by jí musela zeleň. „Pro tuto oblast je nyní připravována územní studie, která by měla řešit území komplexně včetně chybějící infrastruktury,“ dodala.

Místní obyvatelé se loni proti výstavbě na sídlišti Kamýk ohradili peticí, pod kterou se podepsalo zhruba 2250 lidí. Podle petentů ani současná občanská vybavenost není dostačující a výstavba dalších bytů by situaci jen zhoršila. V místě chybí obchody, školy, sportoviště a parkovací místa. Podporu jim loni v únoru vyjádřili i zastupitelé hlavního města.

U ulice Novodvorská, u které je sídliště Kamýk, má být v budoucnosti stanice metra D. I z tohoto důvodu považují lidé za podstatné, aby vznikla studie občanské vybavenosti. Zavedení metra totiž zvyšuje atraktivitu lokality pro bydlení. V současné době bydlí na sídlišti Kamýk zhruba 5000 lidí.

zpráva ČTK