Projekty

Praha 2 dokončila rekonstrukci bastionu novoměstských hradeb

Praha 2 dokončila opravu bastionu na novoměstských hradbách u předmostí Nuselského mostu. Za jeho úpravu a za rekonstrukci objektu, který bude sloužit jako kavárna nebo výstavní prostor, městská část zaplatila 35 milionů korun.
Novinářům to řekl starosta Prahy 2 Jiří Paluska (ODS). Bastion bude slavnostně otevřen ve středu 16. listopadu.
„Revitalizace Bastionu je dílčí součástí sanace v minulosti dlouho zanedbávaného území Prahy 2," poznamenal starosta. Dodal, že úprava celého prostoru by měla lokalitu zatraktivnit a proměnit v rekreační zónu.
Bastion u Božích muk, který je označován římskými číslicemi XXXI, vznikl při přestavbě původního gotického opevnění na barokní. Nachází se poblíž vstupu do zahrady Ztracenka, kterou radnice také opravovala. Přístupný je z Karlova Horskou ulicí nebo z Folimanky po nových schodech.
V místě zbořené stavby z 19. století radnice vybudovala nový objekt, který je zasazen přímo do terénu. Z jedné strany je tak ukryt v podzemí, z druhé tvoří přízemní budovu. Chce v něm pořádat například výstavy, ale třeba i svatby. „Je tam krásný výhled na Vyšehrad," poznamenal místostarosta Václav Vondrášek (ODS).
Vznik novoměstského opevnění bezprostředně souvisel se založením Nového Města Karlem IV. 1348, hradby byly přestavěny na přelomu 17. a 18. století.
zpráva ČTK