Projekty

Praha chce s odborníky debatovat o rozvoji metropole

Praha sestaví skupinu odborníků nazvanou Vize 2050, která by měla diskutovat o možném rozvoji hlavního města. Novinářům to dnes na neformálním setkání řekl náměstek primátora Josef Nosek (ODS). Členy skupiny budou podle Noska například bývalý primátor a architekt Jan Kasl, architekt Josef Pleskot nebo zástupce Klubu za starou Prahu Richard Biegel.
Na to, že Praze chybí koncepce jejího dalšího rozvoje, upozorňovali už před časem odborníci. Tvrdili rovněž, že dosavadní rozvoj byl veden hlavně krátkodobými a individuálními zájmy politické reprezentace. Založili proto iniciativu Za novou Prahu a vyzvali pražské zastupitele k debatě. Nosek s jejich názory souhlasil a chce se nyní o koncepci rozvoje města pokusit.
Ve skupině Vize 2050 bude podle Noska kolem 30 lidí. „Dosud se reagovalo pouze na to, co kde vyrůstá. Chceme diskutovat o tom, kterým směrem se při rozvoji města pouštět," konstatoval Nosek. „Budeme se bavit například o tom, zda chceme v Praze výškové budovy, a pokud ano, kde," dodal náměstek primátora. Diskutovat by se mělo také o tom, zda by se měl v Praze rozšiřovat lehký průmysl. První setkání skupiny by mohlo podle Noska být už příští týden.
Nosek ale i nadále odmítá názor části veřejnosti, že by měla Praha mít svého hlavního architekta. „Nechci, aby o důležitých věcech rozhodoval jeden člověk," poznamenal Nosek.
Náměstek chce rovněž změnit fungování Útvaru rozvoje města (ÚRM). ÚRM je příspěvkovou organizací města, která má na starosti územní plánování a rozvoj města. Podle Noska ÚRM nefunguje tak, jak by měl. Přestože má kolem dvou set zaměstnanců, najímá si na mnohé práce externí firmy. Podle Noska se některé činnosti ÚRM také dublují s prací magistrátního odboru územního plánu. Náměstek chce proto počet zaměstnanců ÚRM snížit a fungování obou úřadů zjednodušit.
zpráva ČTK