Projekty

Praha si nechá udělat projekt stavby Hostivařské spojky od Pragoprojetu a Pontexu

Pražský magistrát si nechá vypracovat projekt na stavbu Hostivařské spojky na východním okraji hlavního města. Projekt dvou ze tří částí udělá firma Pragoprojekt a město jí zaplatí asi 34,1 miliónu korun, poslední část vyprojektuje Pontex za téměř 23 miliónů. Vyplývá to z dokumentů, které schválili pražští radní. Hostivařská spojka má odvést z obydlených oblastí tranzitní dopravu jedoucí po Kutnohorské. První úsek Hostivařské spojky propojí Průmyslovou ulici s Kutnohorskou a povede průmyslovou oblastí. Na něj naváže obchvat Dolních Měcholup.

V současné době jezdí veškerá doprava středem městské části po Kutnohorské ulici. Z obchvatu se auta vrátí zpět na Kutnohorskou, ze které pak na její úrovni mezi Dubečkem a Uhříněvsí odbočí na třetí část Hostivařské spojky. Komunikace tak auta odvede na budoucí Pražský okruh mezi D1 a královéhradeckou dálnicí a auta nebudou projíždět Uhříněvsí.

Obě firmy vyhotoví dokumentaci pro vydání územního rozhodnutí, projektovou dokumentaci pro stavební povolení a zadání veřejné zakázky na stavební práce. Rovněž se postarají o autorský dozor při výstavbě. Přesná cena staveb vzejde z tendru na stavební firmu. Podle náměstka primátora Adama Scheinherra by se cena celé spojky mohla pohybovat okolo 650 miliónů korun.

Se stavbou spojky souvisí výstavba Pražského okruhu a jeho úseku označovaného jako 511. Ten ale buduje stát prostřednictvím své firmy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Hlavní město se bude podílet pouze na zelených pásech kolem stavby. Pro ně by už letos podle náměstka mohla Praha vykoupit první nutné pozemky. Kdy stavba přesně začne, zatím není jasné.

zpráva ČTK