Projekty

Praha vypsala zakázku na projekt dopravního terminálu na Smíchově

Pražský magistrát vypsal veřejnou zakázku na projektovou dokumentaci nového dopravního terminálu na Smíchovském nádraží. Odhadovaná hodnota tendru je 160 miliónů korun. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek. Na Smíchovském nádraží se má přesunout autobusový terminál, který je nyní Na Knížecí, kromě toho tam má vzniknout záchytné parkoviště. Celkové náklady stavby jsou odhadovány asi na dvě miliardy korun.

Plán město koordinuje s developerskou firmou Sekyra Group, která plánuje v oblasti postavit čtvrť. Zakázka je vypsána na kompletní projektovou a inženýrskou činnost. Vybraná firma dodá například dokumenty nutné pro rozhodnutí o umístění stavby, vydání územního rozhodnutí nebo získání stavebního povolení.

Nový terminál vznikne místě současného nádraží a bude napojen na železniční stanici, metro i na chystanou stavbu nové čtvrti. Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) také plánuje rekonstrukci hlavní budovy smíchovského nádraží.

Podle dřívějších informací magistrátu by měl nejdříve vzniknout parkovací dům a na jeho střeše autobusový terminál. Poté by měla být vybudována část nad prostorem nástupišť železniční stanice. Ta bude využita pro zvýšení kapacity autobusového terminálu a umožní sem přesunout autobusy, které nyní staví Na Knížecí. Součástí projektu má být posunutí současné lávky pro pěší přes Smíchovské nádraží, aby se z ní dalo scházet přímo na peron.

Autobusy MHD by v budoucnu Na Knížecí měly jezdit, ale nebudou tu mít konečnou a parkoviště. Počet linek, které tam končí, by se měl postupně snížit asi na polovinu. Na části stávajícího stanoviště město zvažuje stavbu nové budovy magistrátu, kam by se přestěhovalo téměř 2000 úředníků poté, co v roce 2028 skončí pronájem Škodova paláce.

Vedle plánovaného terminálu by měl v rámci projektu Sekyra Group s názvem Smíchov City vzniknout hotel a čtyři budovy centrály České spořitelny. Zbytek projektu směrem Na Knížecí budou tvořit kancelářské a bytové domy. Celkem projekt Smíchov City zahrnuje 216.099 metrů čtverečních pozemků a má tam najít bydlení až 3300 lidí. Severní část, která bude začínat Na Knížecí a má sloužit zejména k bydlení, chce Sekyra Group začít stavět začátkem příštího roku.

zpráva ČTK