Projekty

Pražská silnice v K. Varech bude v asfaltu, dláždění je odloženo

Pražská silnice v Karlových Varech, která je technickou památkou, zůstane po současné opravě s asfaltovým povrchem. Město plánovalo, že obnoví její originální dlážděný vzhled. Tento záměr se nepovede kvůli špatnému stavu původních kamenných kostek ukrytých pod několika vrstvami živičných povrchů.
Ukázal to průzkum, který se uskutečnil před nynější opravou komunikace. Svou někdejší podobu tak dostane silnice poté, co se podaří získat minimálně 30 miliónů korun, řekl ČTK primátor Petr Kulhánek (KOA).
Takzvaná Stará pražská silnice byla po předchozích letech v téměř havarijním stavu a poslední ránu ji zasadila uplynulá zima. Proto sehnalo město na opravu ze svých rezerv alespoň čtyři milióny korun. Kdyby se ukázalo, že lze původní dláždění využít, měly být použity právě kostky. Odkrývání asfaltu předcházelo hloubení kontrolních sond, které ale podle primátora prokázaly, že se někdejší kámen použít nelze. „Je to škoda, ale do celkové rekonstrukce s použitím nové dlažby se nyní pouštět nemůžeme," poznamenal Kulhánek.
Pouhé nahrazení asfaltu by navíc situaci úseku dlouhého přibližně jeden kilometr nevyřešilo. Vzhledem k technickým parametrům vozovky by bylo nutné rovněž vyměnit veškeré obrubníky a opravit i chodníky podél cesty. Po vyjmutí kostek je nezbytné vyspravit také podloží. V podstatě by se jednalo o stavbu nové komunikace, podotkl primátor. „A to bychom museli ještě zasáhnout do opěrných zdí. Plán na vydláždění Pražské silnice ale nezavrhujeme, nejdříve však musíme sehnat peníze," konstatoval Kulhánek.
Stará pražská, známá i jako Panorámka, si podle vedení města obnovu zaslouží nejen kvůli tomu, že je technickou památkou. Náměstek primátora Jiří Kotek (Alternativa) podotkl, že je to nejhezčí příjezdová cesta do lázní, odkud se nabízí atraktivní pohledy na Karlovy Vary. Silnici postavili v letech 1805 až 1812 a jmenovala se Kunstsrasse. Kdysi po ní do lázeňské metropole sjížděly kočáry, později je vystřídala motorová vozidla. Nabízí se z ní ojedinělé pohledy například na sanatorium Imperial či Grandhotel Pupp.
zpráva ČTK