Projekty

Pražské zastupitelstvo schválilo další změny územního plánu

Pražští zastupitelé schválili dalších osmnáct změn územního plánu, které umožní například výstavbu loděnice v Hodkovičkách, přeměnu areálu Pragovka v Záběhlicích na byty či rozšíření areálu ruzyňského letiště. Jedná se o změny z takzvané vlny 06 a 07, s jejichž zadáním souhlasilo zastupitelstvo města už v minulém a předminulém volebním období.
„Důkladně jsme změny prošli, nejsou k nim připomínky městských částí,“ uvedl k materiálu náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09). Pět změn zastupitelstvo přerušilo. Změny umožní rovněž výstavbu rodinných domů v Hostivaři, Velké Chuchli a v lokalitě V Zákopech poblíž Kunratické spojky v Písnici. V případě Písnice je podle materiálu žadatelem Central Group a Ekospol. Radnice v Libuši, pod kterou Písnice spadá, se zástavbou nesouhlasí. Se záměrem původně nesouhlasili ani hygienici, v místě má totiž vést obchvat Písnice, posléze své stanovisko změnili na podmíněný souhlas.
Přerušena nakonec byla změna, která se týkala lokality K Červenému dvoru ve Strašnicích, kde by měl vzniknout polyfunkční areál s byty, obchody a kancelářemi. Jedná se o pozemky poblíž Nákladového nádraží Žižkov, které jsou v současnosti určeny pro služby, výrobu a železniční vlečku. Nedaleko je ale v budoucnu plánována dopravní tepna Jarovská spojka, na což během projednávání změny upozornil Útvar rozvoje města. Se změnou nesouhlasila organizace Ropid, která v Praze plánuje veřejnou dopravu. Proti změně vystoupili i někteří zastupitelé.
„Lokalita je dopravně vzdálená. Výstavba navazuje na nízkou vilovou zástavbu, pokud to schválíme, lokalitu definitivně poškodíme,“ řekl zastupitel Miroslav Poche (ČSSD).
zpráva ČTK