Projekty, Veletrhy a výstavy

Pražský Plán mobility se představí na výstavě P+

Po téměř třech letech práce míří do finále Plán udržitelné mobility Prahy a okolí známý jako projekt Polaď Prahu. Plán mobility Prahy a jejího bezprostředního okolí je navržen do roku 2030 a je nezbytný mimo jiné i proto, aby hlavní město mohlo dál využívat evropské dotace.

Veřejnosti se představí na interaktivní výstavě v pražském CAMP v Emauzích, která startuje v úterý 29. května. Lidé si tam vyzkouší, jaké to je sestavit plán mobility podle vlastních představ. 

240 konkrétních opatření
Na základě analýzy problémových míst a široké diskuse s odbornou veřejností vznikl návrh 240 opatření, která přinesou celé metropolitní oblasti snadnější spojení s hlavním městem, pomůžou zklidnit dopravu, ale zaměří se i na rozvoj elektromobility a bezpečnost. Mezi zásadní projekty patří například dokončení Pražského okruhu a výstavba linky metra D. Díky plánu mobility bude moci Praha dál čerpat evropské dotace z Operačního programu Doprava, v případě Středočeského kraje z Integrovaného regionálního operačního programu.

„Plán mobility vstupuje do závěrečné fáze projektu. Schválit bychom ho chtěli ještě do komunálních voleb, budeme tak schopni dál čerpat peníze z evropských fondů,“ říká náměstek primátorky radní pro dopravu Petr Dolínek a dodává: „Budeme masivně investovat do rozšíření kapacit parkovišť P+R, a to zhruba pětinásobně. Zároveň počítáme se zvýšením podílu veřejné, pěší a cyklistické dopravy o 3 % na 73 %, vybudujeme téměř 100 km nových cyklotras a chybět nesmí ani klíčové dopravní stavby, které město nutně potřebuje.“

Celosvětově je trendem rozvoj elektromobility, lidé chtějí žít v čistých a klidných městech. Město se tak bude soustředit na lepší dostupnost nabíjecích stanic, protože počítá s rapidním navýšením elektrovozidel. Z dnešních 1060 vozů v Praze chce do roku 2030 dosáhnout navýšení až na 56 000 vozidel. Návrhy opatření se týkají také rozvoje provozu elektrobusů.

Klíčová je rovněž bezpečnost a bezbariérovost dopravy. „Navržená opatření mají snížit počet usmrcených a těžce zraněných při dopravních nehodách. V Praze při nich ročně zemře více než 20 lidí. Od zavedení navržených opatření si slibujeme zásadní redukci těchto tragických událostí. V plánu jsme nezapomněli na rodiny s dětmi, seniory ani hendikepované. Náš cíl je mít do roku 2025 bezbariérovou městskou dopravu,“ dodává Dolínek. 

112 miliard do roku 2030
Součástí Plánu udržitelné mobility Prahy a okolí je tzv. zásobník opatření. Původně se v něm objevilo více než 400 opatření za celkem 340 mld. Kč. Pracovní skupina projektu P+ nakonec vybrala ve spolupráci s širokou odbornou veřejností 240 návrhů za výsledných 112 mld. Kč, které může město do roku 2030 proinvestovat. Jen pro ilustraci, pro rozvoj parkovišť P+R plán doporučuje uvolnit cca 3 mld. Kč, do pěší a cyklistické dopravy by mohlo jít zhruba 1,2 mld. Kč a 500 mil. Kč do rozvoje elektromobility. Největšími položkami financovanými z městského rozpočtu by měly být výstavba metra D za 40 mld. Kč a rekonstrukce ulic a mostů souhrnně za 28 mld. Kč. Díky pomoci státu však pražskou dopravu zlepší také investice do Pražského okruhu za 47 mld. Kč nebo do železničního napojení letiště a Kladna za 32 mld. Kč.

Praha při přípravě plánu úzce spolupracovala s Ministerstvem dopravy. Z jeho pohledu je na plánech mobility zásadní pojetí dopravy jako celku. „Považujeme za důležité neupřednostňovat pouze jeden druh dopravy, ale pracovat koncepčně na společném vyladění všech módů dopravy. Navíc oceňujeme dlouhodobé plány, které berou v potaz názory veřejnosti a jsou šetrné k přírodním a finančním zdrojům,“ zmiňuje Vít Sedmidubský, vedoucí oddělení dopravní politiky a čisté mobility Ministerstva dopravy. V rámci participace byly do přípravy plánu zapojeny také nejdůležitější instituce pod záštitou magistrátu, odborníci, akademici, partneři z neziskových organizací, městských částí, ale i samotní občané a zástupci různých zájmových skupin.

„Plán udržitelné mobility je praktickým krokem k naplnění nového Strategického plánu Prahy, který byl schválen městem v roce 2016. Pro Prahu bude závazným dokumentem, pro Středočeský kraj bude mít sice jen doporučující charakter, ale s tímto krajem chceme do budoucna v této věci úzce spolupracovat. Každopádně jeho realizace bude mít zásadní vliv na kvalitu života v celé metropolitní oblasti, tedy v Praze a jejím okolí,“ zmiňuje Marek Zděradička, ředitel Sekce infrastruktury Institutu plánování rozvoje hlavního města Prahy, a dodává: „Všichni společně chceme, aby plán mobility nebyl jen podklad pro stavbu velkých projektů. Město je živý organismus, ve kterém se musí lidé dobře cítit, a je třeba vytvářet vyvážené podmínky pro všechny jeho uživatele. Proto jsou důležité projekty, jako je rekonstrukce Zenklovy a Vinohradské nebo Malostranského a Václavského náměstí.“ 

Plán mobility a Metropolitní plán
Plán mobility je souběžně vznikajícím dokumentem ve vztahu k Metropolitnímu plánu. Ten představuje nový územní plán Prahy. Reaguje na to, jak by se měla Praha vyvíjet, a také na hlavní společenské, ekonomické a sociologické otázky dotýkající se plánované výstavby. Územní plán určuje, kde se má ve městě stavět, včetně dopravních staveb, nebo kde naopak zachovat krajinný a přírodní ráz. Není však jeho úkolem organizovat či regulovat dopravu. Dobře naplánované město má vliv na chování obyvatel (roztroušená výstavba na okraji přináší větší dopady než bydlení v kompaktním městě, kde je metro nebo tramvaje). Oproti tomu je plán mobility zaměřen na dopravu, tudíž na pohyb lidí a zboží v celé metropolitní oblasti. Od konce května bude možné vidět oba plány současně na jednom místě v Centru architektury a městského plánování (CAMP). 

Výstava Plánu udržitelné mobility Prahy a okolí
Výstava Plánu udržitelné mobility Prahy a okolí nabídne návštěvníkům pohled do budoucnosti dopravy v metropolitní oblasti a koncepční dokument tak získá reálné obrysy. Lidé se díky expozici na konkrétních případech dozvědí, jak se bude v následujících letech vyvíjet doprava v metropoli a nejbližším okolí. Výstava s doprovodným programem se koná od 29. května do 17. června denně (kromě pondělí) od 9 do 21 hodin v budově CAMP, který sídlí v areálu Emauzského kláštera (Vyšehradská 51, Praha 2).

„Hned na začátku výstavy se může návštěvník zahloubat do problémových map zobrazujících nejkritičtější místa v Praze v automobilové, hromadné a cyklistické dopravě. Následně zhlédne krátký film, který představí vizuální formou budoucí směřování pražské dopravy. Studijním typům pak výstava nabídne přehled všech 240 karet opatření, která se v metropolitní oblasti připravují, tedy konkrétních plánovaných změn v dopravě,“ říká Daniel Šesták, koordinátor projektu Polaď Prahu.

Na dotykových obrazovkách si budou návštěvníci moci návrhy prohlédnout, a pokud je některý z nich zaujme, okamžitě si kartu přepošlou na e-mail, aby si mohli následně z pohodlí domova studovat popsané detaily. Na závěr si návštěvníci pomocí unikátní hry vyzkouší, jak se takový plán udržitelné mobility tvoří.

Díky této hře si lépe představí, kolik menších dopravních staveb je možné postavit za stejnou cenu, za jakou se staví nové metro nebo velké silniční stavby. 

Speciální program pro veřejnost k výstavě plánu mobility
Odborníci, kteří připravují Plán mobility pro Prahu a okolí, se třikrát osobně setkají s návštěvníky, aby jim představili plán a jeho konkrétní opatření. Některý z členů také okomentuje výstavu samotnou.
● 29. 5. 2018 od 18.00 – Představení Návrhu P+ a komentovaná prohlídka výstavy pro veřejnost – Dvouhodinový program, ve kterém se bude v první části konat panelová diskuse po krátkém představení plánu mobility a v další hodině je plánována komentovaná prohlídka výstavy.
● 7. 6. 2018 od 17.00 – Komentovaná prohlídka výstavy P+ pro veřejnost – Během jedné hodiny provede zástupce pracovní skupiny návštěvníky expozicí a podrobně představí veškeré části, ze kterých se výstava skládá.
● 12. 6. 2018 od 18.00 – Představení konkrétních opatření Návrhu P+ a komentovaná prohlídka výstavy pro veřejnost – Návštěvníci mohou očekávat představení Návrhu P+ formou prezentace a následnou prezentaci částí Návrhu formou PechaKucha zakončenou komentovanou prohlídkou výstavy. 

Další informace najdete na www.poladprahu.cz.

tisková zpráva IPR Praha