Projekty

Pražští zastupitelé schválili pokračování projektu Vltavské filharmonie

Pražští zastupitelé potvrdili rozhodnutí Rady hlavního města Prahy o zahájení druhé fáze příprav, které mají směřovat k vybudování nové koncertní haly nad stanicí metra C Vltavská. Nyní se začne připravovat mezinárodní architektonická soutěž, která by měla být vyhlášena ve druhé polovině letošního roku a předcházet jí bude ještě podrobnější analýza financování provozu filharmonie.

„Udělali jsme důležité rozhodnutí pro vznik nového koncertního sálu, který se stane impulsem pro zahájení tolik potřebné proměny zanedbaného území Bubny-Zátory a vznik nové a moderní městské čtvrti na levém břehu Vltavy. Moc rád bych na tomto místě využil příležitosti a poděkoval celému týmu Vltavské filharmonie a členům Spolku pro výstavbu nového koncertního sálu v Praze, kteří se zasadili o to, že jsme schválili pokračování přípravy a přiblížili se vyhlášení mezinárodní architektonické soutěže, ze které vzejde nová architektonická dominanta Prahy,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček.

Budova Vltavské filharmonie v Praze by podle doporučení z analýzy poskytnuté ateliérem Henning Larsen měla mít celkem tři sály: hlavní – koncertní, a to až pro 1 800 diváků; malý sál pro komorní hudbu s kapacitou 500 míst a multifunkční pro ostatní žánry a typy akcí s kapacitou až 700 míst. Hlavní koncertní sál by měl nabídnout světovou úroveň akustiky a zázemí odpovídající standardům 21. století, díky čemuž by se mohl stát kulturním centrem hudebního života v Praze.

Kromě posílení pozice Prahy jako důležité evropské kulturní metropole a zvýšení její prestiže pak hlavnímu městu i Praze 7 investice do Vltavské filharmonie podle závěrů studie přinese i společenské a ekonomické zhodnocení celé oblasti, včetně většího zhodnocení okolních nemovitostí. Vltavská filharmonie se stane i hlavním iniciátorem a akcelerátorem rozvoje zanedbaného území Bubny –Zátory.

„Jsem moc rád, že jsme na Zastupitelstvu hlavního města Prahy schválili pokračování tohoto projektu. Jedná se o jeden z klíčových bodů našeho volebního programu. A díky dnešnímu rozhodnutí jsme zase o kus blíž k nové architektonické dominantě Prahy, která tady po nás zůstane. Nyní musíme stanovit a vypsat podmínky mezinárodní architektonické soutěže tak, aby byl naplněn cíl projektu – a tím je nový, živý, otevřený a plně využívaný veřejný kulturní prostor pro všechny návštěvníky, a především Pražany,“ sdělil předseda zastupitelského klubu Spojené síly pro Prahu Jiří Pospíšil.

„Velmi oceňuji nadhled, se kterým pražští zastupitelé posunuli projekt Vltavské filharmonie do další fáze. Projekt pomůže nastartovat nejen revitalizaci území Bubny – Zátory, ale výrazně posílí Prahu v celosvětovém kontextu,“ shrnuje Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

tisková zpráva

Související články:
Zrychlená změna územního plánu umožní výstavbu Vltavské filharmonie
Atelier Henning Larsen zpracuje analýzu využitelnosti Vltavské filharmonie