Projekty

Příbram vypsala soutěž na dodavatele rekonstrukce náměstí T. G. Masaryka

V Příbrami vypsali soutěž na dodavatele rozsáhlé rekonstrukce náměstí T. G. Masaryka. Náklady se podle projektu odhadují na 34,5 miliónu korun, většinu zaplatí Evropská unie.
Přeměna náměstí v moderní městské centrum by měla skončit v příštím roce, řekl ČTK starosta Josef Řihák (ČSSD).
Původně měly práce začít loni v září, projekt se ale zdržel. Nepřišly totiž peníze a město nebylo připraveno akci zahájit. Jednoduché to podle starosty nebude ani nyní, protože kromě náměstí musejí být opraveny i dvě přilehlé ulice. Jedna přitom patří státu a druhá kraji. „Musíme dosáhnout toho, aby si své silnice opravily. Stát bude muset sehnat kolem deseti milionů a kraj šest milionů korun," dodal Řihák.
Počítá se s celkovou opravou inženýrských sítí, výměnou dlažby, opravou chodníků a komunikací, ale také obnovou historických lamp. Naopak stromy mají zůstat zachovány a nebudou se kácet.
Náměstí by se mělo také odvodnit a zpevnit. Současně se pod povrch uloží kabely potřebné pro technické zajištění kulturních a společenských akcí. Uvažuje se rovněž o vybudování nových pěších tras přes náměstí.
Úpravy náměstí v centru města se připravovaly už kolem roku 1996, nikdy se ale neuskutečnily. Z tehdejších plánů obnovy se nyní vycházelo, doznaly však řady změn.
zpráva ČTK