Projekty

Příbramské náměstí T. G. Masaryka se dočká rekonstrukce

Náměstí T. G. Masaryka v Příbrami se dočká rozsáhlé rekonstrukce, která by ho měla přeměnit v moderní městské centrum. Náklady se odhadují na 45 miliónů korun, většinu zaplatí Evropská unie. Město má již schváleny žádosti o dotace na obě etapy revitalizace a může vyhlásit výběrové řízení na zhotovitele.
Počítá se s celkovou opravou inženýrských sítí, výměnou dlažby, opravou chodníků a komunikací, ale také obnovou historických lamp. „Změníme dlažbu, bude tam kašna, změní se parkovací místa, chodníky,“ nastínil starosta Josef Řihák. Naopak stromy podle něj zůstanou zachovány a nebudou se kácet.
Náměstí by se mělo také odvodnit a zpevnit. Současně se pod povrch uloží kabely potřebné pro technické zajištění kulturních a společenských akcí. Uvažuje se také o vybudování nových pěších tras přes náměstí.
Jediný problém podle Řiháka představuje zamýšlená obnova některých okolních silnic, které patří kraji či státu. S hejtmanstvím má město podle něj dohodu, že bude tyto opravy financovat. „Jednáme i se státem, i když tam jsem skeptický,“ dodal Řihák.
Úpravy náměstí v centru města se připravovaly už kolem roku 1996, nikdy se ale neuskutečnily. Z tehdejších plánů obnovy se nyní vycházelo, doznaly ale změn.
zpráva ČTK