Projekty

Problém s parkováním ve městech může vyřešit vertikální systém, který se přizpůsobí okolí

Parkování, které šetří místo, náklady i životní prostředí navrhli pro Ride Technic architekti ze studia Chybík+Krištof. Díky zakládání aut nad sebe umožní Ride Parking navýšení kapacity parkovacích míst a navíc přidá prostor pro dětské hřiště, obchod nebo vyhlídku.

Stále palčivější problém s parkováním ve městech řeší nový projekt Ride Parking architektů ze studia Chybík+Krištof pro Ride Technic. Jejich pojetí nabízí alternativu k dosavadním systémům, obvykle náročným na vstupní investici, prostor nebo budoucí využití. Architekti přichází s nadzemním rotačním parkovacím zakladačem pro 12 automobilů s možností rozšíření o další přidané funkce podle specifik vybrané lokality. Ušetřené místo v zástavbě poslouží jako dětské hřiště nebo kavárna, v centru města se propojí s obchodem, infopointem nebo zelení a v přírodě nabídne úschovu kol, prodej zmrzliny nebo jiné turistické zázemí. Zakladače bude možné multiplikovat a vytvořit tak komplexní řešení ušité na míru zvolené lokalitě včetně obtížně zastavitelných, malých či dočasných ploch.

„Nikdo dnes nemůže předvídat, co se stane s automobilovou dopravou v příštích dvaceti až padesáti letech. Nicméně velkokapacitní parkovací domy odlité z betonu tu budou napořád. Představa, že se celá doprava zautonomní a parkovací domy nebude potřeba, je v takovém případě děsivá, protože právě typologie parkovacích domů, především kvůli nízké výšce pater a hlubokým disposicím bez denního osvětlení, není možné jednoduše transformovat na jinou funkci. Parkovací věže z lehce demontovatelné a přemístitelné ocelové konstrukce jsou výrazně flexibilnějším řešením,“ komentuje nový projekt jeho spoluautor, architekt Ondřej Chybík.

Chameleon parkování

Vzhled Ride Parking je navržen tak, aby se přizpůsobil okolí a maximálně s ním splynul. Architekti počítají s řadou možností, mimo jiné se sedlovou střechou, plochou střechou nebo otevřeným parterem. Ve městě se podoba vertikálního parkování bude odvíjet od tradičních materiálů hrubozrnné omítky, cihly či betonu, na sídlišti na sebe vezme jednoduchou a utilitární podobu, zatímco v přírodě na okolí naváže organickou formou. Ride Parking se přizpůsobí okolí a bude se aktivně podílet na jeho zkvalitnění.

Chybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride Parking

Chybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride Parking

Levně a udržitelně

Oproti podzemnímu parkování je systém Ride Parking až dvakrát levnější a udržitelnější: umožní flexibilně měnit umístění podle momentální potřeby a šetřit prostředky. Když už pro ně nebude v místě využití, parkovací stání bude možné jednoduše rozebrat a přesunout tam, kde budou zrovna potřeba. V zájmovém území je možné navrhnout libovolný počet jednotek, které bude kdykoliv možné přizpůsobit proměňující se poptávce.

Ideální použití

Vertikální systém Ride Parking nabízí elegantní parkování v městské zástavbě, v blízkosti obchodních center, nemocnic, letišť, nádraží a dalších logistických uzlů. Využití najde také v přírodě, u zimních sportovních areálů či jako výstavní výklad pro autosalon. Vždy ho lze uzpůsobit přesně podle potřeb a požadavků uživatelů. Výhradním prodejcem systému je CARSA s.r.o.

Architekti: Chybík+Krištof
Klient:
Ride Technic
Výhradní prodejce:
CARSA s.r.o.
Vedoucí architekt:
Ing. arch. Ondřej Chybík, Ing. arch. Martin Holý
www.rideparking.cz

Nákresy:

Chybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride Parking

Chybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride ParkingChybík+Krištof: Ride Parking

podle podkladů studia Chybík+Krištof