Projekty

Projekt Městské zásahy chce ukázat problematická místa Ostravy

Poukázat na problematická místa v Ostravě a také navrhnout jejich možná řešení chce neziskový projekt Městské zásahy Ostrava 2013, který začal v krajském městě. Se svými návrhy na proměny veřejných prostranství do něj mohou přispět nejen odborníci, ale i veřejnost. Novinářům to řekla členka umělecké rady projektu Vendula Šafářová.
Projekt Městské zásahy původně vznikl v Bratislavě, odkud se koncept rozšířil i do dalších měst, včetně Prahy a Brna. Podobě jako v těchto městech bude i v Ostravě ze vzniklých návrhů sestavena výstava, která bude od prosince do února k vidění v Multižánrovém centru současného umění Cooltour, kde ji doprovodí autorské prezentace a přednášky, a posléze také ve vestibulu Nové radnice.
„Cílem našeho projektu není jenom zvelebit prostředí, ale hlavně podnítit město i Ostraváky, aby se o město starali, aby se zapojili, bavili se a snažili se něco pro město udělat. Chceme, aby si uvědomili, že to město je jejich,“ uvedla Šafářová.
S konkrétními řešeními palčivých míst se mohou přihlásit nejen architekti a stavaři, ale třeba i designéři či výtvarníci nebo i lidé, kteří třeba mohou posílat tipy míst potřebujících proměnu. Všechny návrhy budou přijímány na e-mailové adrese info@mestskezasahyostrava.cz. „Zúčastnit se může kdokoli. Ostravané mají výhodu znalosti každodenního města. Naopak ,přespolní‘ nebudou postiženi provozní slepotou,“ uvedl člen organizačního týmu architekt Jiří Stejskalík. Dodal, že projekt je postaven na dobrovolnosti, bez nároku na honorář.
Už nyní mají organizátoři 12 přihlášených účastníků, kromě jednotlivců jsou mezi nimi i architekti z ostravských ateliérů. Městské zásahy podporuje i hlavní architekt města Ostravy Cyril Vltavský, podle něhož jde o skvělou myšlenku.
Bližší informace o projektu i podmínkách účasti najdou zájemci na webových stránkách www.mestskezasahyostrava.cz.

zpráva ČTK