Projekty

PSJ staví multikomplex v ruském Adleru

V první polovině roku 2010 byla akciová společnost PSJ blízko realizace ojedinělé a rekordní multifunkční stavby Sochi City. O rok později skutečně výstavbu obchodně administrativního komplexu v městské aglomeraci ruského Soči zahájila. Jde však o jiný kontrakt. Z pohledu finančního objemu představuje „jen“ 51,96 miliónů EUR a odehrává se 40 kilometrů jihovýchodně od budoucího dějiště zimních olympijských her v roce 2014 – v černomořském letovisku Adler.
Komplex oficiálně nazvaný „Obchodně administrativní centrum v části Adler, město Soči“ začal vznikat v březnu letošního roku v centru města, nedaleko mezinárodního letiště. Dokončení se předpokládá do konce roku 2012. Na exportním financování díla se podílí PPF Banka a menší měrou též První česko-ruská banka. Vše probíhá pod dohledem Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Investorem díla je společnost ER Seven Group.
Budoucí dominanta Adleru se bude skládat ze čtyř částí. Největším objektem celého komplexu bude na ploše 10 360 m² třípodlažní obchodní dům s technickým podlažím. Jeho obchodní plocha bude činit téměř 30 000 m².
Další významnou část komplexu bude tvořit devítipodlažní administrativní budova, která vyroste na ploše 1080 m². Její konečná podoba se v současné době projektuje a předpokládá zahájení výstavby ve 4. čtvrtletní letošního roku. Třetí částí díla bude samostatný třípodlažní parkovací dům pro 300 aut.
Zapomenout nelze ani na čtvrtý objekt, kterým bude energoblok. Dodavatelem jeho technologie bude firma ENKOM Brno, přičemž výstavba energobloku proběhne ve dvou etapách. V té první budou zajištěny energetické požadavky pro stávající oblast a tato dodávka proběhne do konce letošního roku. Druhá část bude provedena v příštím roce.
tisková zpráva
 
Obchodně administrativní centrum v části Adler, město Soči – vizualizaceObchodně administrativní centrum v části Adler, město Soči – vizualizace