Projekty

QUBIX 4 – nová interpretace staré budovy

Mimořádná dispozice na mimořádném místě doplněná o nejmodernější materiály, které splňují nejpřísnější estetické i energetické nároky současnosti. Tak by bylo možné několika slovy charakterizovat projekt firmy S+B Gruppe – rakouské developerské společnosti, který vzniká na pražské Pankráci.
Bývalá administrativní budova Průmstavu a ČSOB, která byla dokončena v roce 1976 podle projektu uznávaného českého architekta Jana Štípka, byla loni v létě kompletně odstrojena. Zůstala monolitická železobetonová konstrukce. Ta se dočkala nového jména a do konce roku by měla mít i nový kabát. Investor S+B Gruppe po určitou dobu uvažoval o demolici stávajícího objektu a výstavbě nové výškové budovy, ale nakonec se rozhodl pro jeho celkovou rekonstrukci. Budova má totiž jisté neopakovatelné kouzlo, které v člověku vyvolává pocit potřeby jej zachovat.
Objekt tvoří nepravidelně rozmístěné hranoly s pásovými okny a systémem střešních teras, majícím zcela soudobý charakter. Základním developerským záměrem bylo stávající budovu renovovat v souladu s nejmodernějšími trendy jak v oblasti technologií, tak v oblasti ochrany životního prostředí.
„Tato budova předstihla dobu svého vzniku nejméně o třicet let,“ je přesvědčen rakouský architekt Martin Tröthan z renomované vídeňské architektonické kancelář Ernst Hofmann, který je autorem projektu modernizace. „Byl jsem překvapen dokonalostí vnitřní dispozice a ideální hloubkou traktů, která zcela odpovídá současným požadavkům na projektování nejkvalitnějších kancelářských prostor třídy A.“
Pronajímatelné plochy jsou velmi variabilní a umožňují společnostem pracovat v otevřených dispozicích (open-space) či rozdělit prostory na menší samostatné kanceláře. Všechna pracovní místa budou mít
v obou případech přímé osvětlení denním světlem. Od 1. patra pak mají budoucí zaměstnanci možnost užívat systému střešních teras – ke krátké pauze, nadechnutí, vyřízení nezbytných telefonických hovorů nebo za hezkého počasí třeba i k obchodní schůzce. Bonusem je pak výhled na kostel svatého Petra a Pavla na Vyšehradě, který se otvírá již z prvního patra.
Hlavní komunikační jádro se sociálním zařízením, výtahy a vstupy do samostatných nájemních celků je umístěno v centru každého patra, při hlavním vchodu od budovy z ul. Štětkovy. Základní půdorysný tvar objektu do písmene C dal vzniknout ještě bočnímu jádru (s výtahy a sanitárním zázemím) s možností samostatné recepce, přístupné z ulice Na Pankráci.
„Společně s architekty a specialisty na projektování kanceláří jsme prověřili konstrukci a zjistili jsme, že plošná efektivita, poměr kubatury k užitné ploše a také světelná situace jsou perfektní. Jinak řečeno: Novostavba by jen sotva mohla být lepší a výšková budova by navíc neladila s okolím,“ říká o staronové budově Reinhard Schertler, člen představenstva společnosti S+B Gruppe.
 
Ambice získat LEED Gold
S+B Gruppe se již před rokem rozhodla projektovat a realizovat všechny své budovy podle zásad udržitelné architektury. Budova Qubix na pražské Pankráci by podle předběžných kalkulací a posouzení příslušných parametrů měla dosáhnout až o 15 bodů víc, než kolik je třeba k získání mezinárodně uznávané certifikace LEED Gold.
Budova bude energeticky úsporná, mimo jiné z následujících důvodů: Vzhledem ke kvalitě fasády by takřka nemělo být třeba topení. Systém topení i chlazení je umístěn v tzv. chladicích stropech, které zajistí nájemcům optimální tepelnou pohodu na pracovišti při podstatných úsporách v energetické náročnosti systému.
Fasádu objektu tvoří systémová pásová okna a kontaktní zateplovací systém. Veškerá okna dostala nové hliníkové profily ve zlato-mosazné barvě z exteriéru a černé v interiéru. Na výplně oken byla použita izolační dvojskla z produkce Saint-Gobain. V současnosti se jedná o nejlepší skla na trhu, která odrážejí 72 % tepelných paprsků, ale světlo pohlcují jen velmi omezeně.
Hlavní uliční fasáda orientovaná severně směrem ke Kongresovému centru žádné vnější stínění nepotřebuje. Okna na jih, východ a západ mají ve dvoře vnější kovové žaluzie ve zlaté barvě s centrálním i lokálním ovládáním. Při modernizaci byla také zpevněna statika budovy ocelovou konstrukcí. V době vzniku byla požadována nosnost jen 200 kg/m², nyní jsou požadavky nájemců mnohem vyšší. Budoucí nájemci Qubixu mohou počítat s nyní běžným zatížením 350 kg/m².
Interiérový design si hraje s kvadratickými formami, které tvoří podstatu architektury celého objektu. Hru s kvádry v nejrozličnějších formách naleznete v hlavních komunikačních jádrech, při architektonickém pojednání niky, uvolněné po demontáži původního výtahu „pater-noster“, řešení designu svítidel, sanitárních bloků – zde v plné míře při výběru sanitární keramiky i doplňků – a dokonce v dláždění teras, kde byla použita betonová kostka v dvojbarevném provedení se čtvercovými obrazci.
tisková zpráva