Projekty

Radnice pro Prahu 12

Na konci roku 2017 podepsal Milan Maruštík, starosta městské části Praha 12, smlouvu na výstavbu nové radnice. Brzy poté proběhla poslední fáze zadávacího řízení: „Zájem projevilo sedm stavebních společností, jednání pak proběhlo ve dvou kolech – v prvním se prezentovaly návrhy na umístění stavby včetně hmotových studií, ve druhém podrobnější koncepty řešení. Nakonec jsme vybrali projekt od Společnosti radnice Praha 12, která se zavázala k přípravě projektové dokumentace, poskytování služeb inženýringu i k realizaci budovy,“ uvádí Milan Maruštík.

Zástupce starosty Jan Marhoul dodává: „Vysoká rychlost od zahájení zadávacího řízení přes výběr zhotovitele, projekční práce a samotnou realizaci je možná díky metodě design-build, kterou jsme využili jako jeden z prvních orgánů veřejné správy.“ Cena byla stanovena jako pevná částka za realizaci projektu a poskytnutí souvisejících plnění ve výši 437,703 miliónu korun. Hlavní město půjčí Praze 12 na novou radnici čtvrt miliardy korun formou bezúročné půjčky, dalších 220 miliónů korun přidá městská část z vlastních zdrojů. Historická radnice starých Modřan byla zbořena v 80. letech minulého století. V roce 2007 vznikl plán, který chtěl pro radnici využít budovu Prioru na Sofijském náměstí, skončilo se však u stavby obchodní pasáže. Pro novou radnici pak byly vyčleněny pozemky mezi ulicemi Generála Šišky a Písková. Projekt nejmodernější pražské radnice vytvořil architektonický ateliér Loxia, jeho výstavba bude zahájena letos na jaře, dokončena by měla být do dvou let.

Radnice pro Prahu 12Radnice pro Prahu 12

Radnice pro Prahu 12Radnice pro Prahu 12

Koncept třídílné budovy propojuje služby radnice a zároveň vytváří zázemí pro obyvatele. Bude tu například multifunkční sál, který je určen pro zasedání zastupitelstva i pro divadelní představení, hudební produkce, plesy nebo projekce. Jeho prostor ocení také zájmové spolky nebo společenství vlastníků z bytových domů. Na sál navazuje restaurace, která vytváří zázemí pro návštěvníky koncertů i zaměstnance. Dalším cílem je využít dostatečné kapacity kuchyně a poskytnout obědy sociálně slabším občanům nebo seniorům. Služby veřejnosti zajistí kromě dětského koutku kavárna a menší obchody. Prostor pro další nájemce je i v dalších podlažích radnice. V objektu bude také obřadní síň, rozlehlá terasa a místa pro parkování. „Při navrhování stavby jsme vycházeli ze znaku městské části. Je na něm černobílá cukrová homole se zlatými zkříženými klíči. Cukrovar měl totiž v minulosti velký podíl na rozvoji tehdy samostatné předměstské oblasti, a tak se dostal do znaku Modřan. Rozhodli jsme se navázat a promítli jej do komplexu moderní budovy v podobě tří propojených cukrových kostek, ve které budou všechna pracoviště radnice. Navrhli jsme tak budovu důstojnou, ale nikoliv pompézní,“ uvádí hlavní architektka projektu Jana Mastíková.

Projekt byl vytvořen kompletně v BIM. Výhodou této metody je nejen snadná vizualizace zanesených parametrů budovy a možnost odladění návrhu do posledního detailu kompletně ve 3D, ale může být také dobrým pomocníkem pro další správu objektu. Systém připomíná například provedení nutných revizí a při opravách je v něm snadno k nalezení rozložení veškerých sítí a rozvodů.

Architekt: Loxia, a. s.
Projekt a dodavatel: Společnost radnice Praha 12 – Klement, a. s., Geosan Group, a. s.

vis