Projekty

Rekonstrukce a dostavba usedlosti Šatovka

V druhé polovině 20. století usedlost sloužila jako bytový dům, poslední nájemníci odešli před čtyřmi roky. Začátkem loňského roku ji obsadila skupina squatterů, brzy poté schválili pražští zastupitelé změnu funkčního využití budovy. Vznikne tu seniorské bydlení se sociální službou a komunitním centrum. Na rekonstrukci a dostavbu byla vyhlášena architektonická soutěž, vítězný návrh vypracovala Gabriela Kaprálová se svým týmem z ateliéru ASGK Design. Přestavba zchátralé usedlosti v Praze 6 by měla začít v roce 2020.

„Chtěli jsme vytvořit nové srdce Šáreckého údolí, které bude sloužit pro bydlení komunity aktivních seniorů a mladých rodin, zároveň by se mělo stát aktivačním bodem a centrem sousedských aktivit. Zdrojem inspirace pro nás byla krajina, především meandr Šáreckého potoka, dále také struktura a měřítko historické zástavby. Místo má ojedinělý charakter, chtěli jsme sem vrátit motivy vinohradů a z historie kaple sv. Trojice. Nový areál jsme proto koncipovali jako rozvolněnou městskou zástavbu, navrhli jsme menší jednoduché domy se sedlovou střechou. U historické stavby jsme vycházeli z toho, že ještě v roce 1898 měla půdorysný tvar písmene L. Východní křídlo jsme odstranili tak, aby se otevřela směrem k východu a umožnila plynulé navázání dalších objektů,“ uvádí architektka Kaprálová a dodává: „Ohniskem společenského života bude původní usedlost, která se stane významným prvkem na centrálním náměstí. V Šatovce jsou koncentrovány služby pro obyvatele areálu i pro veřejnost. Budou tu multifunkční sály, ordinace, sociální služby a možnost občerstvení. Na usedlost bezprostředně navazuje třípodlažní dům, který má v přízemí jídelnu otevřenou do náměstí. V horních podlažích budou malometrážní byty 2 + kk přístupné ze severní strany pavlačí. Na východní straně jsme v rozehrané figuře umístili další bytové domy. Vznikl tak komunitní dvorek situovaný na druhé výškové úrovni. Všechny domy budou s hlavní budovou propojeny krytou kolonádou. V západní části jsme navrhli dvojpodlažní objekt, který bude sloužit dětské skupině a pro bydlení mladých rodin.“

Rekonstrukce a dostavba usedlosti ŠatovkaRekonstrukce a dostavba usedlosti Šatovka

Rekonstrukce a dostavba usedlosti ŠatovkaRekonstrukce a dostavba usedlosti Šatovka

Usedlost Šatovka byla založena na přelomu 17. a 18. století a v průběhu 19. a 20. století se několikrát přestavovala. Poslední úpravy do podoby „zámečku“ z roku 1926 budovu vůči okolní rozlehlé parcele uzavřely. Území Šatovky leží na jižně orientovaném svahu, výškový zlom terénu návrh využívá k přirozenému rozdělení areálu na dvě hlavní bezbariérové úrovně. Náměstí je propojeno prolukou se zadním prostranstvím přírodního amfiteátru na jižním svahu.

Stavebně konstrukční řešení
Usedlost bude obnovena s použitím tradičních stavebních materiálů, její fasáda zůstane v původní plasticitě v omítce, zachován bude rytmus i charakter špaletových dřevěných oken. Novostavby budou realizovány z komplexního stavebního systému na bázi liaporbetonového tepelněizolačního zdiva doplněného prefabrikovanými překlady a stropní konstrukcí, který zohledňuje požadavek na úsporné stavění. Systém má díky sendvičové konstrukci dobré tepelněizolační vlastnosti vhodné pro docílení nízkoenergetického standardu.

vis