Projekty

Rekonstrukce náměstí Míru ve Vrchlabí zklidnila dopravu

Náměstí Míru v centru Vrchlabí dostalo zpět podobu z přelomu 19. a 20. století. Jeho rekonstrukce vyšla město na více než 40 miliónů korun. Novinkou je obnovení labského náhonu v délce asi 30 metrů, který byl v minulosti sveden do trubek, řekl ČTK starosta Vrchlabí Jan Sobotka (ZVON). Hlavní stavební práce začaly letos na jaře a skončily koncem září. Nyní pokračují poslední úpravy prostranství.

„Hlavním cílem přestavby náměstí bylo zklidnit a zpřehlednit dopravu v této části města. Plocha náměstí je nyní vyvýšená a ze všech stran se tam najíždí přes retardér. Jsou tam šikmé plochy, které mají vozidla zpomalit. Každý nájezd na plochu náměstí je zahájen přechodem pro chodce,“ řekl ČTK Sobotka.

Hlavní komunikace vedoucí náměstím je teď užší a posunula se na stranu k historickým domům do své původní trasy. Díky tomu před kostelem vznikl prostor s lavičkami a také ubylo parkovacích míst. Některé lavičky jsou opatřené zařízením na dobíjení mobilních telefonů, elektrokol či laptopů. Úpravy náměstí se dotkly také inženýrských sítí, veřejného osvětlení i mariánského sloupu, který byl skrytý za stromy vedle kostela, nyní je blíže středu náměstí.

Novou atrakcí na přestavěném náměstí je také měření času, kdy se člověk stane součástí slunečních hodin. „Další zajímavostí je náznak historické lampy, která údajně v roce 1900 byla první veřejnou elektrickou lampou ve Vrchlabí,“ uvedl Sobotka.

Rekonstrukce náměstí umožnila archeologům i řadu cenných objevů. Pod náměstím objevili pozůstatky zaniklého kostela ze 13. až 14. století, o kterém neměli tušení. „Dějiny Vrchlabí by se tak díky tomuto objevu mohly posunout o více než 50 let do minulosti. Jde o pozůstatky zřejmě nejstarší architektonické památky města. Ukázalo se, že vývoj v této lokalitě byl složitější, než se původně předpokládalo,“ řekl ČTK archeolog trutnovského muzea Ondřej Tůma.

Archeologové narazili i na základy kostela zničeného v 19. století, o kterém ale věděli z dobových dokumentů, a na pozůstatky hřbitova z počátku novověku. Kvůli zachování zbytků zdiva obou kostelů byla změněna trasa kanalizace.

Projekt zpracoval Atelier L.

zpráva ČTK