Projekty

Rekonstrukce Paláce Dunaj

Investiční a developerská společnost Zeitgeist Asset Management rychle postupuje vpřed s kompletní rekonstrukcí téměř sto let staré nárožní budovy Paláce Dunaj na Národní třídě v centru Prahy. Cílem je vrátit stavbě její původní lesk a noblesu z 20. let minulého století. Duch doby, v níž Palác Dunaj vznikl, zůstane zachován, ale objekt bude disponovat nejmodernějšími technologiemi současnosti. Díky nim aspiruje na certifikace LEED Gold a WELL Gold.

Reprezentativní konstruktivistická stavba od tehdejšího renomovaného architekta Adolfa Foehra se momentálně po měsících stavebních prací blíží k dokončení hrubé stavby a směřuje ke kolaudaci, plánované na závěr příštího roku. Po rekonstrukci budova poskytne prémiové kancelářské prostory o celkové ploše více než 6 700 m2 a také 2 000 m2 určených pro maloobchodní jednotky a služby. Za návrhem rekonstrukce stojí mezinárodní architektonická kancelář Chapman Taylor a generálním dodavatelem je Geosan Group. Pronájem prostor zajišťuje Cushman & Wakefield. Za vizuální identitu budovy, design a marketing odpovídá agentura MullenLowe Praha.

Nepřehlédnutelná budova na rohu ulic Národní a Voršilská se nachází na území pražské památkové rezervace zapsané na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Dříve zde stával klasicistní Wallisův palác, který byl v roce 1928 zbořen. Na jeho místě byl o dva roky později ve stylu konstruktivismu postaven pro rakouskou pojišťovnu Donau elegantní šestipatrový Palác Dunaj jako jedna z nejlepších a nejpokrokovějších staveb německého architekta Adolfa Foehra, žáka Jana Kotěry. Budova se zařadila k příkladným ukázkám pražské architektury raného 20. století.

Palác Dunaj - vizualizacePalác Dunaj - vizualizace

Jon Hale, ředitel architektonické kanceláře Chapman Taylor, říká: „Požadavkům na kancelářskou budovu 21. století, jimiž jsou zejména zdravé vnitřní prostředí, pohodlí jejích uživatelů i návštěvníků a současně energetická efektivita a bezpečnost, jsme se rozhodli dosáhnout decentními zásahy. Kancelářské prostory budou odpovídat původní funkci paláce. Přirozené denní světlo a vysoké stropy, které nejsou v kancelářských novostavbách nebo rekonstruovaných objektech v centru měst vždy možné, ještě zvýší jejich exkluzivitu. Srdcem Paláce Dunaj se stane mnoho let nepřístupné centrální atrium. V jeho architektonickém řešení ponecháme stávající teracovou podlahu a podlahu ze skleněných bloků. Rovněž zachováme modernistický vzhled paláce, který podtrhuje fasáda obložená béžovým travertinem se třemi bílými horizontálními pásy. V rámci rekonstrukce bude Palác Dunaj zvýšen o jedno patro. Nástavbu řešíme s mimořádnou pozorností a důrazem na design, detaily a použité materiály, aby se stala přirozenou součástí stávajícího objektu a jeho okolí.“

Stejně jako za první republiky poskytne Palác Dunaj především kancelářské prostory. Ty zaberou horní patra včetně toho nejvyššího. Přízemí paláce bude vyhrazeno převážně maloobchodní funkci. Dovnitř paláce povedou dva vstupy – jeden z Národní, druhý z Voršilské ulice. Parkování uvnitř budovy zajistí automatický parkovací systém v suterénu, přičemž výtah počítá i s většími typy vozů. Rekonstruovaný palác zároveň myslí i na ty, kdo se do práce budou dopravovat na kole, protože v přízemí vznikne kolárna.

Palác Dunaj - vizualizacePalác Dunaj - vizualizace

Aby historická budova odpovídala životnímu stylu současnosti, musí být energeticky efektivní a mít zdravé vnitřní prostředí. V neposlední řadě musí být také bezpečná. Původní palác měl jen velmi omezené způsoby regulování vnitřního prostředí. Větrat bylo možné pouze okny, což znamenalo pouštět dovnitř prach a hluk z rušné ulice, a navíc se v zimě připravovat o teplo v interiérech.

Nyní bude do Paláce Dunaj nainstalován centrální ventilační systém s rekuperací, který umožní velmi efektivní chlazení a vytápění i stálý přísun čerstvého vzduchu. Protože původní budova nesplňovala moderní standardy požární bezpečnosti, budou její novou součástí například sprinklery, protipožární dveře, detektory kouře a další bezpečnostní systémy, stejně jako vertikální cirkulační jádro s vysokorychlostními výtahy i moderní toalety. Přestože začlenění všech těchto systémů do historické struktury paláce klade na rekonstrukci značné nároky, jsou tyto nutné úpravy maximálně citlivé ke stávající architektuře budovy. Důkazem kvalit rekonstruované budovy je to, že cílí na ekologické certifikace LEED Gold a WELL Gold.

Palác Dunaj - vizualizacePalác Dunaj - vizualizace

Tisková zpráva, redakce