Projekty

Rolling House pro Alenu Šrámkovou

Studenti a pedagogové Fakulty architektury ČVUT v Praze dali Aleně Šrámkové k narozeninám dům na kolečkách. Na nádvoří Fakulty architektury ČVUT v dejvickém kampusu ho podle skic amerického architekta Johna Hejduka postavili studenti Ateliéru Seho Ústavu navrhování II. Byl to také dárek ke třicetinám sametové revoluce, při jejichž akademické oslavě byla skulptura odhalena. Že ji studenti mohli realizovat, je nejlepším projevem získané svobody.

John Hejduk byl americký pedagog a architekt s českými kořeny. Věnoval Václavu Havlovi a československému lidu plastiky Dům sebevraha a Dům matky sebevraha připomínající smrt Jana Palacha. „Byl to první západní architekt, který po sametové revoluci přivezl své dílo do Prahy. Letos by slavil 90. narozeniny, jen o dvacet devět dnů později než Alena Šrámková… Toto je náš dárek k jejich narozeninám,“ vysvětluje Hana Seho, vedoucí ateliéru.

Hejduk byl jako architekt členem skupiny New York Five, jednoho z pilířů postmoderní architektury. Kromě několika staveb realizoval sám nebo se svými spolupracovníky a studenty řadu objektů, které balancují na pomezí architektury a sochařství. 25 let byl děkanem školy architektury na Cooper Union College v New Yorku, jež za jeho éry zcela výjimečným způsobem podporovala stipendii všechny talentované, kteří by jinak z ekonomických důvodů nemohli na škole studovat.

Projekt The Rolling House vznikl v rámci Letní školy stavění na téma minimální mobilní stavba pořádané Ateliérem Seho. Realizace probíhala na nádvoří FA ČVUT na přelomu října a listopadu. Pro stavbu neexistovaly žádné plány. Studenti měli k dispozici jen skicu, kterou objevili v knize Vladivostok od Hejdukovy spolupracovnice a editorky jeho knih Kim Shkapich. Při přípravě výkresové dokumentace se také poučili z dalších Hejdukových prací, zejména z katalogu k výstavě Práce v Míčovně Pražského hradu (1991). Projekt konzultovali s Hejdukovou dcerou Renatou a jejím prostřednictvím s kolegy a pokračovateli Johna Hejduka.

Jednoduchá hmota stavby je doplněna pro dům symbolickými prvky, válcovým balkónkem, větrníkem připomínajícím anténu a světlovodem ve tvaru komína. Vnější plášť tvoří plechové desky upevněné viditelnými spoji s přesným geometrickým členěním, zatímco vnitřní opláštění je z lakovaných překližek. Otevřený vnitřní prostor je doplněný třemi stupni „hlediště“ pro pozorování hemžení na nádvoří školy. Vně i uvnitř je stavba černá, aby vynikla její tvarová bohatost a dobře se vyjímala na terakotové dlažbě. Jako řada jiných Hejdukových konceptů je dům mobilní. Podvozek je z produkce Fakulty strojní ČVUT, spolupráce mezi fakultami byla vzájemně obohacující přidanou hodnotou.

To, že objekt stojí na nádvoří Fakulty architektury, není náhodné. Zde se totiž uvažovalo o umístění Hejdukových plastik Dům sebevraha a Dům matky sebevraha, které byly nakonec realizovány na Palachově náměstí. A byly to právě tyto plastiky, které studentům posloužily jako vzory pro řešení detailů The Rolling House. Instalaci na Fakultě architektury ČVUT doprovází výstava ve formě piktogramů a plakátů na prosklené stěně ArchiCafé. K vidění zde bude do 2. února 2020. 

Pedagogické vedení projektu: Hana Seho
Autorský tým: Anita Černá, Jakub Daniel, Eva Eöllösová, Jiří Foller, Kateřina Grejtáková, Monika Jůzová, Zuzana Krištofíková
Pomáhali a konzultovali: Matěj Dědek, Pavel Halgaš, Vendula Hladoníková, Daniel Homola, Roman Hrabánek, Míša Chitovová, Kryštof Krupanský, Jan Podolka, Štěpánka Poučová, Jaroslav Smejkal, Pavel Struhař, Martin Tauer, Katarína Tomášiková, Sára Trojovská

tisková zpráva ČVUT

Rolling House pro Alenu Šrámkovou, foto Jiří RyszawyRolling House pro Alenu Šrámkovou, foto Jiří RyszawyRolling House pro Alenu Šrámkovou, foto Jiří RyszawyRolling House pro Alenu Šrámkovou, foto Jiří Ryszawy