Projekty

Rozhledna na Holedné v Brně se má začít stavět v květnu

Rozhledna na vrchu Holedná nad brněnským Jundrovem se má začít stavět v květnu. Město za ni zaplatí 6,6 miliónu korun a hotova by měla být na konci letošního roku, řekla ČTK mluvčí Lesů města Brna Monika Neshybová. Stavba rozhledny uspěla v prvním ročníku participativního rozpočtu, jde tedy o návrh obyvatel, její stavba se však odkládala. Autorem návrhu je Tomáš Jurák z firmy Architekti Brno, s. r. o., a zhotovitelem je NBS-Invest, a. s., z Havířova. Obě společnosti vzešly z výběrových řízení podle zákona o veřejných zakázkách.

Obora Holedná, kde se chová i vysoká zvěř, je oblíbeným výletním cílem mnoha Brňanů a z některých míst, kde je nízký les, je výhled do okolí. Rozhledna však zatím na druhém nejvyšším vrcholu lesa mezi Jundrovem, Bystrcí a Kohoutovicemi chyběla. Vrchol je v nadmořské výšce 391 metrů a poskytne výhled na podstatnou část Brna a kopců především na západ a sever od města.

Přístup na staveniště bude od Staré dálnice, žádné omezení se pro návštěvníky obory podle Neshybové nechystá. Rozhledna se má na místě po vyrobení dílů složit jako stavebnice. Více o návrhu rozhledny najdete zde.

zpráva ČTK, wd